Ik heb een nabetaling gekregen. Moet ik nu huurtoeslag terugbetalen?

Dat hoeft niet, maar dat hangt ervan af wat voor nabetaling u hebt ontvangen. 

Gaat het om een nabetaling van loon of uitkering uit voorgaande jaren? Of hebt u een pensioen afgekocht? Deze inkomsten tellen niet mee voor uw recht op huurtoeslag. Deze inkomsten worden als bijzonder inkomen voor de huurtoeslag gezien. 

U moet wel actie ondernemen

De Dienst Toeslagen zal niet zelf het inkomen buiten beschouwing laten. Dat komt omdat zij uw inkomensgegevens ontvangen van de Belastingdienst. En daar doen deze inkomsten wel mee voor de berekening van de inkomstenbelasting. 

U vraagt om rekening te houden met de bijzondere inkomsten met een speciaal formulier. Klik op de button hieronder voor het formulier: 

Formulier bijzondere situatie huurtoeslag

Geef uw situatie zo snel mogelijk door. Dan krijgt u ook snel de huurtoeslag waar u recht op heeft. Maar u heeft in ieder geval de tijd tot 5 jaar ná het jaar waar het verzoek over gaat. Hebt u bijvoorbeeld in 2018 een pensioen afgekocht en kreeg u daarom minder (of geen) huurtoeslag? Dan kunt u nog tot 1 januari 2024 het formulier insturen. 

Soms hebt u nóg langer de tijd. Krijgt u pas na een paar jaar een definitieve berekening van uw huurtoeslag? En kon door die vertraging niet meer binnen 5 jaar een verzoek doen? Dan kunt u dat doen tot 1 jaar nadat u de definitieve berekening hebt gekregen.

Bekijk ook het dossier toeslagen

ANBO | Ik heb een nabetaling gekregen - Moet ik nu huurtoeslag terugbetalen?
Click outside of the modal to close it
Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden