Eenmalig belastingvrij schenken?

Belastingvrij schenken

U kunt op twee manieren eenmalig belastingvrij schenken, namelijk:

1. Eenmalige schenking

Ouders (dus niet grootouders) kunnen via een eenmalige schenking meebetalen aan de dure studie van hun kinderen. Is uw kind tussen de 18 en 40 jaar, dan mag u als ouder in 2021 in ieder geval eenmalig € 26.881,-belastingvrij schenken. Dit komt dan in de plaats van de jaarlijkse schenking. U kunt dit niet allebei doen.

U mag ook eenmalig het dubbele schenken (€55.996,-). Maar dan moet uw kind het geld besteden aan de koop van een woning of aan een studie die meer dan €20.000,- per jaar kost. Uw kind moet hiervan wel aangifte doen bij de Belastingdienst, ook al is deze schenking zelf vrij van schenkbelasting.

2. Verruimde schenkingsvrijstelling

De tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. U kunt tot een bedrag van €105.302,- schenken aan iemand (een familieband is niet noodzakelijk) die de schenking moet aanwenden voor de aankoop van een eigen woning of om een eigen woningschuld af te lossen. Grootouders zouden via deze mogelijkheid aan de kleinkinderen kunnen schenken.

Kijk voor aanvullende informatie hier.

Boek 'Slim schenken' met nuttige informatie

Wie vermogen heeft, wil dat mogelijk met naasten delen. Het boek ‘Slim schenken’ geeft inzicht in de belangrijkste financiële en praktische aspecten van het doen en ontvangen van een schenking. Met handige tips en heldere rekenvoorbeelden. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Bekijk ook het dossier Nalatenschap en testament
 

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden