Uw studerende kinderen of kleinkinderen financieel ondersteunen?

Studeren kost veel geld. Het Nibud heeft becijferd dat een uitwonende student (hbo en universiteit) per maand ongeveer €980,- uitgaven heeft. Hierin zitten de studiekosten en de kosten van levensonderhoud. Een studie van vijf jaren kost de student dus ongeveer €59.000,-! Thuiswonende studenten zijn goedkoper uit volgens het Nibud. Per maand is deze ongeveer €535,- kwijt.

Dat is één kant van het probleem. De andere kant is de verandering in de studiefinanciering. Dat kan alleen nog via een lening die je dus later moet terugbetalen. Deze vrijwillige lening bedraagt nu maximaal €475,- per maand voor studenten aan hbo en universiteit. Studenten met ouders die een jaarinkomen onder €46.000,- bruto hebben, kunnen in aanvulling nog een inkomensafhankelijke beurs van maximaal €378,- per maand per maand krijgen. Voor het betalen van het collegegeld mag een student ook nog €162,- per maand extra lenen. Voor mbo'ers is de lening lager: €264,- per maand.

De schuldenlast voor een student kan tijdens de studie dus behoorlijk oplopen. Ook dit heeft het Nibud becijferd. Twee voorbeelden:

  • Leent een student tijdens een studie van vier jaar €150,- per maand, dan bouwt hij een schuld op van €7.200,-. Tel je daarbij de huidige rente van 1,25% op, dan wordt dat (met rente op rente) €7.380,-. Dit kost de afgestudeerde later €17,50 per maand aan aflossing. Je mag namelijk nu maximaal 35 jaar doen over de aflossing. Als de rente stijgt, zal de schuld natuurlijk hoger worden.
  • Is de lening €600,- per maand, dan is de schuld na bijvoorbeeld vier jaar €29.510,-. Dat is dan gedurende 35 jaren een maandelijkse aflossing van €70,26.

U kunt uw kind of kleinkind financieel ondersteunen om zodoende de schuld niet te ver te laten oplopen. Of zelfs ervoor zorgen dat er in het geheel geen schuld ontstaat. Zeker als het totaal van uw vermogen boven de vrijstelling uitkomt (€30.000,- als u alleen bent, €60.000,- als u een fiscaal partner heeft). Uw belast vermogen wordt dan minder, zodat de te betalen inkomstenbelasting lager wordt!

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden