Waar moet ik rekening mee houden als ik ga trouwen of samenwonen?

Gevolgen voor uw AOW-pensioen

Als u gaat trouwen of samenwonen dan is er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. U ontvangt bijvoorbeeld een ander AOW-bedrag dan iemand die alleen woont. Een AOW-pensioen voor iemand die ongehuwd is, is 70% van het netto minimumloon. Twee gehuwde of samenwonende personen die beiden de AOW-leeftijd hebben bereikt krijgen samen 100%. Is één van u pensioengerechtigd? Dan ontvangt deze persoon 50% van het netto minimumloon.

Fiscale partners

Als u gaat trouwen dan wordt u fiscale partners van elkaar. In uw aangifte kunt u bepaalde aftrekposten en gezamenlijke inkomsten verdelen. Als u gaat samenwonen bent u in het algemeen ook automatisch elkaars fiscale partner. Meer informatie leest u op de website van de Belastingdienst.

Toeslagpartners

Ook als u geen fiscale partners bent, kunt u wel toeslagpartners zijn. Als u bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag ontvangt, dan telt het inkomen van uw toeslagpartner mee voor de hoogte van de toeslag die u ontvangt. 

Pensioen

Als u gaat trouwen of samenwonen dan moet u dit bij uw pensioenfonds melden. Als u komt te overlijden dan betalen de meeste fondsen namelijk een premie uit aan de partner die achterblijft.

Gevolgen voor andere uitkeringen

Samenwonen of trouwen heeft gevolgen voor uw AOW, maar ook op andere uitkeringen die u via de SVB ontvangt, zoals de nabestaandenuitkering Anw en de AIO-aanvulling.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden