Ik ga scheiden

Als u gaat scheiden, of een geregistreerd partnerschap beëindigt, dan wordt het ouderdomspensioen verdeeld (vereffend). Beide partners hebben recht op de helft van het totale pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Het is mogelijk om andere afspraken te maken in het scheidingsconvenant, in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden.

Het is de bedoeling dat u aan het pensioenfonds laat weten dat u bent gescheiden. Zo kunnen zij het pensioen aan beide ex-partners uitbetalen. U dient dit binnen twee jaar na de scheiding via een formulier te laten weten. U vindt dat formulier hier. Meer over de invloed van scheiden op uw ouderdomspensioen kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Als uw ex-partner overlijdt na een scheiding dan krijgt u alsnog het deel van het opgebouwde nabestaandenpensioen. Dit is het bijzonder nabestaandenpensioen. Een eventuele nieuwe partner krijgt het deel wat is opgebouwd na de scheiding.

Let wel: bij scheiden of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, kunnen de regels per pensioenfonds verschillen. Informeer daarom bij uw pensioenfonds.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden