Klopt het dat de regels rondom erfenissen zijn veranderd?

Ja, dat klopt. Op 1 september 2016 is de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden in werking getreden. Deze nieuwe wet beschermt erfgenamen tegen onverwachte schulden die in de erfenis blijken te zitten.

Tot 1 september was het zo, dat u als erfgenaam een erfenis zonder meer kon aanvaarden (dit heet zuiver aanvaarden) of onder voorbehoud (dit heet beneficiair aanvaarden), of verwerpen. Als u de erfenis zuiver aanvaardt, beschikt u vrij over alle goederen in de nalatenschap, maar u bent als erfgenaam ook verplicht de schulden te voldoen die in de nalatenschap zitten. Beneficiaire aanvaarding wil zeggen dat u de erfenis alleen accepteert voor zover de opbrengst meer is dan de schulden.

Komt u na de zuivere aanvaarding toch schulden tegen, dan kon u in de oude wetgeving niet meer terug. U was dan aansprakelijk voor de schulden die de erflater hadt achtergelaten. De nieuwe wet zorgt ervoor dat u in zo'n situatie de kantonrechter binnen drie maanden kunt verzoeken om de erfenis alsnog onder voorbehoud (dus beneficiair) te aanvaarden.

Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden