Ik ben chronisch ziek: wat voor hulp kan ik krijgen?

Zorgverzekeringswet

Als chronisch zieke ben je vaak aangewezen op zorg en hulp. Het is dan ook van belang om een goede aanvullende zorgverzekering te hebben. Elk jaar kun je voor 1 januari kiezen voor een andere verzekeraar om je basis- en/of aanvullende verzekering onder te brengen.

Let wel op, want zorgverzekeraars hebben voor de aanvullende verzekering géén acceptatieplicht. Wil je de aanvullende verzekering onderbrengen bij een andere verzekeraar, dan kan het gebeuren dat deze je weigert. Zeg daarom nooit je aanvullende verzekering op voordat je een nieuwe hebt.

Tegemoetkoming

Uw gemeente krijgt van de landelijke overheid geld voor het verstrekken van een financiële tegemoetkoming aan chronisch zieken en gehandicapten. Per gemeente verschilt de tegemoetkoming. Neem contact op met uw gemeente om er achter te komen hoe het in uw gemeente is geregeld.

Bijzondere bijstand

Mogelijk heeft u ook recht op bijzondere bijstand. Dit is een vergoeding voor noodzakelijke uitgaven die u niet kunt betalen, omdat u ziek bent. Bijzondere bijstand moet u zelf aanvragen bij de gemeente. Per gemeente verschillen de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Meer informatie over bijzondere bijstand kunt u hier lezen en bij uw gemeente opvragen.

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Persoonlijk advies via ANBO Raad & Daad
  • Uw stem wordt gehoord in de politiek

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden