Hoe zit het als ik in Duitsland woon en uit Nederland een pensioen ontvang?

De hoofdregel is dat Duitsland uw Nederlandse pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering belast. Maar op de hoofdregel zijn uitzonderingen:

  • U ontvangt een pensioen van de Nederlandse overheid. Alleen als u de Duitse nationaliteit heeft, betaalt u in Duitsland belasting over dat Nederlandse overheidspensioen. Heeft u niet de Duitse nationaliteit, dan betaalt u in Nederland de belasting.
  • U ontvangt meer dan €15.000,- uit pensioenen, lijfrenten en uitkeringen uit Nederland. Ontvangt u per jaar meer dan €15.000,- uit pensioenen, lijfrenten en sociale verzekeringsuitkeringen uit Nederland? Dan betaalt u daarover in Nederland belasting.
  • U ontvangt een afkoopsom van een pensioen of lijfrente. Ontvangt u een afkoopsom van een pensioen, lijfrente of socialezekerheidsuitkering uit Nederland? Dan betaalt u hierover in Nederland belasting.

Het vernieuwde belastingverdrag (het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is ingaande 1 januari 2016 vernieuwd) kan tot gevolg hebben dat u financieel nadeel ondervindt. Daarom kent het verdrag een zogenaamde overgangsbepaling. Die bepaling houdt in dat u verzoekt om de bepalingen uit het oude verdrag toe te passen. Maar let op, u kunt dat verzoek alleen in 2016 doen.

Het vernieuwde belastingverdrag (het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is per 1 januari 2016 vernieuwd) kan tot gevolg hebben dat u financieel nadeel ondervindt. Daarom kent het verdrag een zogenaamde overgangsbepaling. Die bepaling houdt in dat u verzoekt om de bepalingen uit het oude verdrag toe te passen. Maar dat kon u alleen in 2016 doen. Vanaf 2017 zijn de nieuwe regels van toepassing.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden