Alleenstaande ouderenkorting niet alleen voor alleenstaande AOW-ers

De heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die u moet betalen. De hoogte van de korting hangt af van de persoonlijke situatie. Er zijn speciale kortingen voor senioren met een AOW-pensioen, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting.

Niet algemeen bekend is dat je niet altijd alleenstaand hoeft te zijn om toch voor de alleenstaande ouderenkorting in aanmerking te komen. Als u en huwelijkspartner allebei een AOW-pensioen ontvangen, maar u woont om medische redenen niet meer samen, kunt u toch voor de alleenstaande ouderenkorting in aanmerking komen.

In zo'n situatie heeft u recht op een AOW-pensioen voor een alleenstaande. Het recht is voldoende; het is niet nodig dat u AOW voor alleenstaanden heeft aangevraagd. De reden waarom de uitkering niet is aangevraagd is niet van belang.

Bevindt u zich in deze situatie en hebt u in uw aangifte niet gevraagd om toepassing van de alleenstaande ouderenkorting? Vraag deze alsnog aan bij de Belastingdienst. U kunt tot maximaal vijf jaren terug gaan. Uiteraard alleen als uw situatie in die jaren al zo was.

U vindt een voorbeeldbrief om deze korting aan te vragen op het Mijn ANBO-onderdeel. Dat is alleen toegankelijk voor ANBO-leden.

Sommige mensen hebben de korting wel in hun aangifte verwerkt, maar de Belastingdienst heeft de aangifte op dat punt aangepast. Heeft u een dergelijke brief van de Belastingdienst ontvangen? Dan is, ook op Mijn ANBO, een voorbeeldbrief te verkrijgen die u in dat geval kunt gebruiken.

Klik hier om in te loggen en (een van) de brieven te downloaden.

Voor de volledigheid, dit zijn de betreffende bedragen:

  • 2017: €438,-
  • 2016: €436,-
  • 2015: €433,-
  • 2014: €429,-
  • 2013: €429,-

 

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden