Geen biljet? Misschien wel een teruggave!

Zelf aangifte indienen 

Als u geen aangiftebiljet ontvangt van de Belastingdienst, maar u denkt wel recht te hebben op een teruggave, kunt u zelf een aangifte indienen. U kunt dat zelfs tot vijf jaar na afloop van het betreffende belastingjaar doen.

Vóór 31 december 2021 kunt u dus nog aangifte doen voor belastingjaar 2016. Ná 31 december 2020 kan dat voor het jaar 2017. Maar natuurlijk voor de jaren daarna.

Er geldt wel een grens: alleen als de teruggave €45,- of meer is (per jaar), ontvangt u de teruggave.

 

Wanneer komt u in aanmerking voor teruggave?

Bijvoorbeeld als u niet het gehele jaar inkomsten heeft ontvangen. Dan kan zijn als u in 2020 de AOW-leeftijd bereikt en AOW plus aanvullend pensioen gaat ontvangen, terwijl u daarvóór geen inkomsten heeft. Een ander voorbeeld heeft te maken met de heffingskorting. Dat is de korting op de te betalen belasting en premie volksverzekeringen. Het kan gebeuren dat u aanspraak maakt op een hogere heffingskorting dan waarbij met de inhouding op uw inkomsten rekening is gehouden.

Maar ook sommige aftrekposten kunnen leiden tot belastingteruggave. Dat is bijvoorbeeld het geval bij giften of bij hoge niet-vergoede zorgkosten. Kijkt u hiervoor op: geeft u aan goede doelen / heeft u zorgkosten.

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden