Mijn partner wil het pensioen niet volgens afspraak verdelen

Stel dat u lange tijd geleden bent gescheiden en de pensioenrechtenverdeling zou plaatsvinden als uw partner 65 jaar zou worden. Het kan zijn dat u dan zelf het pensioengeld rechtstreeks op uw ex moet verhalen. Het is echter ook mogelijk dat de pensioenuitvoerder wel rechtstreeks uitbetaalt aan u.

Het pensioenfonds moet uw deel van het tijdens uw huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen rechtstreeks aan u uitbetalen, als:

  • u ná 1 mei 1995 bent gescheiden én
  • u of uw advocaat heeft uw echtscheiding binnen twee jaren bij het pensioenfonds gemeld.

Het pensioenfonds is niet verplicht om uw deel van het tijdens uw huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen rechtstreeks aan u uit te betalen, als u vóór 1 mei 1995 bent gescheiden. Als het pensioenfonds niet wil meewerken aan rechtstreekse uitbetaling, moet u er samen met uw ex-echtgenoot uitkomen.

Doe altijd navraag bij het pensioenfonds van uw ex-partner. Laat hen duidelijk weten dat het over het ouderdomspensioen gaat.

Het kan u helpen om de afspraken uit de scheidingspapieren nog eens na te lezen. Als u een procedure moet starten heeft u een advocaat nodig. Dit brengt de nodige kosten met zicht mee. U kunt terecht bij de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS) via 070 – 3626 215 of www.verenigingfas.nl.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden