Ik ga trouwen of samenwonen

Als u reeds gepensioneerd bent, kunnen trouwen of samenwonen in sommige gevallen gevolgen hebben voor uw pensioen. Vooral het ABP heeft op dit gebied eigen regels, omdat lange tijd geen zelfstandig pensioen is opgebouwd maar een aanvulling voor het huishouden tot een bepaald inkomen. Komt er minder AOW binnen, dan verlaagt APB het pensioen. Het is goed om voor deze beslissing informatie in te winnen bij uw pensioenfonds, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Als u trouwt komen de gegevens automatisch bij het pensioenfonds terecht. Dat is bij samenwonen niet zonder meer het geval. U kunt het beste zelf het pensioenfonds daarvan op de hoogte stellen. Als u reeds gepensioneerd bent, zal uw nieuwe partner overigens geen partnerpensioen krijgen in geval u overlijdt.

Als u nog niet gepensioneerd bent en u gaat samenwonen, bouwt u wel partnerpensioen op. Maar bedenk dat pensioenfondsen verschillende regels kennen voor het geval u weer uit elkaar gaat. Bij samenwonen krijgt uw partner niet in alle gevallen bijzonder partnerpensioen als u na het uit elkaar gaan overlijdt. Stel u daarvan goed op de hoogte bij uw pensioenfonds.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden