Ik heb te weinig pensioen opgebouwd, wat kan ik hier aan doen?

Wat u kunt doen als u tot nog toe te weinig pensioen heeft opgebouwd, hangt mede af van uw leeftijd en uw persoonlijke situatie. Het is verstandig om via de pensioenschijf-van-vijf van het NIBUD uw eigen financiële situatie in kaart te brengen.

Het is goed om te kijken of u nog fiscale ruimte hebt om meer pensioen op te bouwen. U kunt die informatie vinden via de website van de Belastingdienst. U kunt ook kijken of u langer kunt blijven werken. Uitstel van pensioen zorgt ervoor dat het pensioen snel hoger wordt.

Als u de 55 jaar bent gepasseerd is het (zelf) inkopen van pensioen relatief duur, zeker met de huidige lage rente. Heeft u een eigen huis, dan kan het verstandig zijn om extra af te lossen, zeker als u een relatief hoge hypotheekrente betaalt. Zie daarvoor de website van Vereniging Eigen Huis

U kunt natuurlijk ook uw huis verkopen en kleiner gaan wonen. Zelf kapitaal opbouwen is met de huidige lage rentes niet erg interessant. U betaalt bovendien vermogensbelasting (zie voor bedragen de site van de Belastingdienst).
Als u uw kapitaal wilt vergroten met beleggen, bedenk dan dat u extra risico loopt en bekijk in hoeverre u zich die risico's kunt permitteren.

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden