De Europese pensioenrichtlijn is aangepast. Welke gevolgen heeft dat voor uw pensioen?

Begin juli heeft de Tweede Kamer ingestemd met de herziening van de Europese pensioenrichtlijnen, de IORPII. De Institutions for Occupational Retirement Provision, waar de afkorting IORP voor staat, is een richtlijn voor pensioenfondsen die gaat over voorschriften op het gebied van communicatie met de deelnemer, transparantie en toezicht waar pensioenfondsen zich aan moeten houden.

Er komt geen Europees pensioenstelsel

De richtlijn, die al dateert uit 2003, is opgenomen in de Nederlandse Pensioenwet. Het heeft als doel een Europese markt voor pensioenuitvoerders te realiseren. Er is geenszins sprake van het oprichten van een Europees pensioenstelsel. Ieder land houdt zijn eigen pensioenstelsel. Het enige dat de richtlijn wil stimuleren, is duidelijkere regels voor pensioenfondsen die binnen de EU willen verhuizen naar een andere lidstaat. Daarbij is de richtlijn aangescherpt zodat deelnemers, dus ook gepensioneerden, beter beschermd zijn, mocht hun pensioenregeling naar een ander land verhuizen.

DNB beslist uiteindelijk

De gevolgen hiervan voor Nederlandse gepensioneerden zijn minimaal, omdat veel Nederlandse pensioenfondsen al aan deze regels voldoen. Mocht een Nederlands pensioenfonds willen verhuizen naar een ander land, dan kan dat alleen als de opgebouwde rechten intact blijven. De Nederlandsche Bank (DNB) beslist uiteindelijk. De hernieuwde richtlijn geeft DNB juist meer mogelijkheden om een verhuizing tegen te houden. Ook de deelnemers van een pensioenfonds kunnen voorkomen dat hun fonds naar het buitenland gaat. Als een meerderheid van de deelnemers tegen stemt, mag een pensioenfonds niet naar een ander land vertrekken.

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Persoonlijk advies via ANBO Raad & Daad
  • Uw stem wordt gehoord in de politiek

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden