Val ik onder de regeling administratieve verlenging rijbewijs?

Achterstanden bij het CBR

Vanwege de achterstanden bij het CBR in de verlenging van rijbewijzen zijn veel senioren in de problemen gekomen. Ben je namelijk 75 jaar of ouder, dan is een medische keuring voor de verlenging verplicht. Door de achterstanden bij de keuringsartsen lopen senioren het risico dat het rijbewijs nog niet is verlengd als het gaat verlopen.

Nieuwe maatregel

Op 1 december 2019 is daarom een maatregel in werking getreden, die ervoor zorgt dat u ook als het rijbewijs is verlopen nog maximaal één jaar mag blijven rijden.

Dit zijn de voorwaarden:

  • u bent 75 op het moment dat uw rijbewijs verloopt.
  • u dient uw Gezondheidsverklaring in voordat uw rijbewijs verloopt. Of, als u uw Gezondheidsverklaring al heeft ingediend, heeft u dat voor de verloopdatum van uw rijbewijs gedaan.
  • uw rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig. U kunt dit zien op uw rijbewijs. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’.

 

Hebt u de Gezondheidsverklaring ingediend nadat uw rijbewijs is verlopen, kunt u geen gebruik maken van de regeling.Ook niet als u van het CBR of van de politie te horen heeft gekregen dat u niet mag rijden.

En is uw rijbewijs maar 1 of 3 jaar geldig, dan geldt de regeling ook niet voor u.

Administratieve verlening

Het CBR zal de mensen die voor de administratieve verlenging in aanmerking komen, schriftelijk informeren. Dit is een voorbeeld van de brief die het CBR gaat sturen:

DOWNLOAD VOORBEELDBRIEF 

Verlopen rijbewijs

Formeel rijdt u rond met een verlopen rijbewijs. Daarom kunt u niet alles doen dat u gewend bent:

  • u kunt alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.
  • u kunt alleen met uw auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).
  • uw verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs

Met het Verbond van Verzekeraars zijn afspraken gemaakt zodat u bij een ongeval wel verzekerd bent. Ook de politie kan zien dat uw rijbewijs administratief verlengd is.

Meer weten?

Kijkt u dan hier: Meer informatie CBR gezondheidsverklaring

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden