Wat moet ik doen als mijn partner is overleden?

In Nederland gelden bepaalde verplichtingen als iemand overlijdt. Zo moet de overledene binnen zes werkdagen bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden.

Als uw partner is overleden moet u veel regelen. U moet het overlijden melden bij de gemeente. Dit moet samen met de Verklaring van overlijden van de arts. Dit kunt u zelf doen, maar de begrafenisondernemer kan dit ook voor u regelen. Het overlijden van uw partner wordt in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verwerkt. Op deze manier worden ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op de hoogte gesteld.

Verder moet u de pensioeninstantie van de overledene informeren. U kunt controleren of u een nabestaandenpensioen krijgt. Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien of u recht heeft op een nabestaandenpensioen.

Als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, dan krijgt u automatisch bericht van de SVB als u recht heeft op de Algemene Nabestaandenwet. Als u samenwoonde, dan moet u zelf een aanvraag indienen.

Als u een eigen woning heeft moet u contact opnemen met uw hypotheekverstrekker. Misschien heeft u wel een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Hierdoor kunt u waarschijnlijk in de woning blijven wonen.

Alle andere instanties die op de hoogte moeten worden gesteld van een overlijden, vindt u hier.

Meer informatie omtrent overlijden leest u op de website van de Rijksoverheid. 

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden