Pensioen

Pensioen, hoe zit het precies?

ANBO behartigt de belangen van senioren, waaronder ook gepensioneerden. Voor ons is pensioen één van de belangrijkste onderwerpen van discussie met onze partners en de overheid. Juist daarom zijn wij vertegenwoordigd in de besturen en verantwoordingsorganen van pensioenfondsen en nemen we deel aan verkiezingen bij fondsen. Maar hoe zit het nu allemaal precies met 'Pensioen' en 'AOW'? Wij vertellen hieronder meer!

Pensioenakkoord

Kabinet, werkgevers en vakcentrales hebben in juni 2019 een pensioenakkoord gesloten. Het akkoord bestaat uit vier onderdelen, die in samenhang moeten worden bezien. De oudedagsvoorziening is immers niet alleen pensioen, maar ook AOW. Daarnaast is natuurlijk van belang: wanneer kunt u met pensioen? En haalt u uw AOW-datum wel werkend (m.b.t. de zware beroepsgroepen)? Tot slot is het belangrijk dat iedere werkende voldoende pensioen opbouwt.

Bij ANBO zijn wij van mening dat minister Koolmees wat moet doen aan de rekenrente, zodat er eindelijk weer zicht komt op indexatie van de pensioenen. Het is toch absurd dat pensioenfondsen zich armer moeten rekenen dan ze daadwerkelijk zijn? Het totale pensioenvermogen verdubbelde in de afgelopen jaren van €700 miljard naar meer dan €1.450 miljard. Wat ons betreft is het onzin om vast te houden aan de lagere risicovrije rekenrente, als de beleggingsrendementen hoog zijn en een gegarandeerd pensioen niet zeker is.

Door lage dekkingsgraden kunnen pensioenfondsen de pensioenen niet meer aanpassen aan de inflatie, het zogeheten indexeren. Menig pensioenfonds moest bovendien korten op de uitkering.
 Onze inspanningen zijn gericht op het verbeteren van de financiële houdbaarheid en de schokbestendigheid van uw pensioen. Wij streven een waardevast pensioen voor u na!

Pensioen webinar

De nieuwe pensioenregeling

Op woensdag 8 juli 2020 organiseerde ANBO een webinar over het nieuwe - en veelbesproken - pensioenstelsel. Deelname was exclusief (en gratis) voor ANBO-leden. Pensioenexperts Dick Boeijen (PGGM) en Willem Reijn (ANBO) gaven tijdens deze online bijeenkomst informatie over de nieuwe pensioenregeling en de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel dat in 2026 in zal gaan. Ze beantwoorden vragen die centraal zijn gesteld. De overige vragen en bijbehorende antwoorden in een FAQ op de pagina geplaatst. Klik op de button om het webinar terug te kijken en de presentatie te downloaden.

Kijk het pensioen webinar terug >>

Vraag, antwoord & advies

Heeft u na het lezen van de bovenstaande tekst nog vragen? Onze collega's van Raad & Daad helpen u graag op weg. Stuur een mail naar raadendaad@anbo.nl of bel naar tel. 0348 - 46 66 88. Of klik hieronder voor een overzicht van veel gestelde vragen (en antwoorden) over pensioen en AOW.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws en ontwikkelingen omtrent pensioen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Willem Reijn, ANBO
"ANBO wil met een constructieve houding de belangen van haar leden vertegenwoordigen. Ik ben benieuwd hoe het pensioenakkoord en de overgang vorm krijgen, want je kunt op lange termijn wel een mooie toekomst zien, maar als er morgen massale en hoge kortingen worden toegepast dan kun je nieuw vertrouwen wel op je buik schrijven. Wij, als dé belangenorganisatie voor senioren, blijven van mening dat een rekenrente - gebaseerd op een voorzichtig verwacht rendement - de juiste remedie is."
Willem Reijn, pensioenexpert bij ANBO
Sjer Marcelis, ANBO pensioenraad
“Samen met mijn medestanders strijd ik ervoor dat pensioenfondsen met het rendement van de beleggingen rekenen en niet met de rente.” Sjef Marcelis zit namens ANBO zit namens ANBO in de Pensioenraad van pensioenfonds Zorg & Welzijn.
Sjef Marcelis, deelnemer pensioenraad