Over ons | ANBO is een vereniging van, voor en door leden
Onze visie op ouder worden - visieboekje 2022
Visie ANBO op ouder worden

Over ANBO

Uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven

ANBO is een vereniging van, voor en door leden. Leden helpen elkaar, delen informatie en ervaringen. Sinds de oprichting in 1900 behartigen we de belangen van ouderen. Tegenwoordig doen we dat op het gebied van inkomen, pensioen, de digitale samenleving, wonen, veiligheid en gezondheid. ANBO biedt leden op deze onderwerpen informatie, advies en ondersteuning. We brengen mensen bij elkaar door ons ontmoetingstrefpunt. En we werken nauw samen met de andere (ouderen) organisaties als dat nodig is. ANBO is uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven.

Ontvang een gratis ANBO Magazine

Vraag het ANBO informatiepakket aan en ontvang per post het ANBO Magazine en meer informatie over ANBO. In ons ANBO Magazine, dat 6x per jaar bij onze leden op de mat valt, leest u onder andere over gezondheid, wonen, pensioen en inkomen. Van dossiers met praktische informatie, tips en checklists, tot persoonlijke verhalen van bekende Nederlanders. Vraag hier vrijblijvend het informatiepakket aan.

Aanvragen informatiepakket

Waar kunnen we u mee helpen?

Het mooie van ouder worden is wijzer worden. Maar ook dan blijven er nog veel vragen over. Als ANBO-lid kunt u met allerlei vragen bij ons terecht. Of het nu gaat over uw lidmaatschap, wat ANBO voor u kan betekenen of inhoudelijke vragen over pensioen, wonen, AOW, belastingen, huur-of zorgtoeslag, het aanvragen van Wmo of bijvoorbeeld over erven en schenken. Het ANBO Adviesteam helpt u verder. Heeft u een vraag en wilt u advies en/of hulp? Neem dan contact op met ANBO Advies:

  • Telefonisch via 0348 - 46 66 88 (op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur)
  • E-mail naar adviesteam@anbo.nl 
  • Of klik op de oranje knop hieronder en vul uw gegevens in.

Het Adviesteam neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op. 

JA IK WIL GRAAG ADVIES EN/OF HULP

Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO)

ANBO, ook wel de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, is een onafhankelijke vereniging die bestaat bij de gratie van haar leden. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens onze leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord.

Niet alleen de politieke belangenbehartiging en de politieke lobby zijn buitengewoon belangrijk voor onze leden. Als ANBO-lid profiteert u ook van scherpe aanbiedingen. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord. De vereniging bestaat bij de gratie van de leden.

Geschiedenis

Verzekeringsman en publicist Perio, in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, is de oprichter van de Bond voor Staatspensionering, waarvan ANBO de rechtsopvolger is. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen. In 1947 – vlak na de oorlog – werd door (destijds) minister van Sociale Zaken Willem Drees de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien. Tien jaar later, vijfentwintig jaar na Perio's dood, werd onder Drees' premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW. Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen leidde op 6 december 1977 tot een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden, onder de naam ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

ANBO en PCOB zijn gefuseerd | ANBO-PCOB

ANBO-PCOB: Samen sterker voor senioren in Nederland

ANBO en PCOB zijn vanaf 1 januari 2024 gefuseerd en gaan verder onder de naam ANBO-PCOB. Hiermee zijn wij de grootste landelijke belangenbehartiger voor senioren en kunnen wij veel meer voor onze leden betekenen. 

In aanloop naar het fusiebesluit trokken ANBO en PCOB al steeds vaker samen op. “In het licht van huidige maatschappelijke uitdagingen vinden we het van groot belang met vereende kracht op te komen voor de belangen van senioren”, aldus Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van de nieuwe vereniging.

U kunt voorlopig nog terecht op zowel de website van ANBO als de website van PCOB. In september 2024 komt er een mooie nieuwe website en een gezamelijk magazine. Wilt u een seintje ontvangen zodra de website online staat? Meld u hieronder aan.

Seintje nieuwe website

Missie, visie & waarden

ANBO is een vereniging van, voor en door leden. Leden helpen elkaar, delen informatie en ervaringen. Sinds de oprichting in 1900 behartigen we de belangen van ouderen. Tegenwoordig doen we dat op het gebied van inkomen, pensioen, de digitale samenleving, wonen, veiligheid en gezondheid. ANBO biedt leden op deze onderwerpen informatie, advies en ondersteuning. We brengen mensen bij elkaar door ons ontmoetingstrefpunt. En we werken nauw samen met de andere (ouderen) organisaties als dat nodig is. ANBO is uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven.

Lees hier onze visie op ouder worden.

Lidmaatschap

Als lid van ANBO helpt u ons in ons werk als belangenbehartiger voor senioren. We staan u bij met het ANBO Adviesteam, want het lijkt soms wel of het leven steeds ingewikkelder wordt. Hoe zit het nu precies met uw AOW, pensioen, belasting, zorg of huishoudelijke hulp? Wij staan voor u klaar met advies én hulp bij vragen over deze onderwerpen. Tot slot profiteert u als lid van de vele voordelen die wij geregeld hebben en kortingsacties bij onze partners. 

Word nu lid van ANBO met bijna 40% korting

Word nu lid van ANBO met bijna 40% korting en betaal het eerste jaar slechts €29,95. U kunt dan direct gebruikmaken van onze dienstverlening zoals bijvoorbeeld hulp met uw belastingaangifte en profiteren van ledenvoordeel. Daarna is het ANBO jaarlidmaatschap €4 per maand of €48 per jaar. Lees hier meer over het lidmaatschap en klik hieronder om lid te worden van ANBO, uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven.

 Word lid van ANBO voor €29,95

8,3
Ledenvertellen
149 beoordelingen

Waarom lid worden van ANBO?

  • Belangenbehartiging op het gebied van inkomen, de digitale samenleving, pensioen, gezondheid, veiligheid & wonen
  • Persoonlijke dienstverlening: informatie, advies (ANBO Adviesteam) en hulp van vrijwilligers
  • Exclusief ledenvoordeel: collectieven, aanbiedingen en kortingsacties

Maak kennis met ANBO

Vraag een gratis informatiepakket aan

Bent u nieuwsgierig naar ANBO of wilt u graag meer weten? Dan kunt u nu het gratis informatiepakket aanvragen en thuis laten sturen. U ontvangt per post een ANBO Magazine en een brochure over ANBO.

Aanvragen informatiepakket