Willem Reijn

Willem Reijn

Willem Reijn

Functie
Adviseur Collectieve Belangenbehartiging Inkomen
Telefoon

Blogberichten van Willem Reijn

Blog Willem ANBO 15 juli

Eén zwaluw, maar geen zomer

14 juli 2022 door Willem Reijn
Ook bij mij ligt inmiddels de brief van het pensioenfonds, waarin verhoging van het aanstaande pensioen wordt aangekondigd. Dat gebeurt terecht met een zakelijke toonzetting, niet met feestgedruis of gejuich. De verhogingen van dik twee procent was immers mooi geweest in normale tijden – en die zijn er nu niet.
Lees meer
Blog Willem Reijn | De rente stijgt niet, maar daalt – net als uw pensioen | ANBO

De rente stijgt niet, maar daalt – net als uw pensioen

16 juni 2022 door Willem Reijn
Is de rente nu omhoog of omlaag? Het is maar net hoe u ernaar wilt kijken.
Zelfde vraag: als ik word geïndexeerd, krijg ik dan meer of minder te besteden? Het is maar hoe je het bekijkt.
Lees meer
Blog Willem Reijn | Waarom uw fonds minder profiteert van de stijgende rente

Waarom uw fonds minder profiteert van de stijgende rente

30 mei 2022 door Willem Reijn
En gaat uw pensioenfonds dit jaar indexeren? Als u bij Philips of Shell zit, ziet het er wel goed uit. Maar bij de grote fondsen staat een verhoging van de pensioenen nog te bezien. En de fondsen beginnen ook nog eens flink uit elkaar te lopen.
Lees meer
ANBO | Blog Willem Reijn | 6 mei 2022

Het is eerst denken, dan doen – niet andersom

6 mei 2022 door Willem Reijn
De Tweede Kamer gaat vol gas aan het werk met het nieuwe pensioenstelsel, ook wel Wet Toekomst Pensioenen geheten. Dat moet goed nieuws zijn, maar toch ben ik er niet helemaal gerust op. Haastige spoed is zelden goed en mijn vader hield mijn enthousiasme vroeger al in toom door me voor te houden: “Eerst denken, dan doen.”
Lees meer
Blog Willem ga naar mijninflatie.nl

Ga naar mijninflatie.nl

15 april 2022 door Willem Reijn
Bij ons thuis valt de inflatie wel mee. Het energiecontract loopt tot 2025 en dat was heel verstandig van mijn vrouw. Het brood is wel wat duurder, zoals ik eerder schreef, maar zoveel boterhammen eten we niet. Kortom, geen paniek in huize Reijn en volgens mij geen 11,9 of 9,7 procent koopkrachtval.
Lees meer
anbo-pensionblog-willem-reijn-beleggen-in-wapens

Het is laveren bij het beleggen in wapens

25 maart 2022 door Willem Reijn
Aan beleggen zit vaak een vorm van opportunistisch cynisme. Een bedrijf dat een reorganisatie inzet met vijfduizend ontslagen mag rekenen op applaus van de beurs. Shell stijgt als de olie duur wordt omdat de Arabieren de kraan toedraaien. Wie in grondstoffen belegt profiteert van schaarste, van graan en dus wellicht honger bijvoorbeeld. Maar de markt heeft in liberale theorieën altijd gelijk.
Lees meer
De weg uit Rusland zit vol kuilen en obstakels

De weg uit Rusland zit vol kuilen en obstakels

4 maart 2022 door Willem Reijn
Ik had nog nooit van het woord gehoord en het klonk een beetje ranzig: scripofiel. Ik weet niet wat u zich bij een scripofiel voorstelt, maar het blijkt een goedaardige aandoening. Een scripofiel is een verzamelaar van oude waardepapieren die geen reële economische waarde meer hebben.
Lees meer
Blog willen, gevraagd: moedig maternalisme

Gevraagd: moedig maternalisme!

10 februari 2022 door Willem Reijn
Iedereen zou pensioen op moeten bouwen. Dat motto heeft ANBO – en zij niet alleen – altijd uitgedragen. Want wie alleen moet leven van de AOW zit al snel op een houtje te bijten. Bovendien moet je als gepensioneerde steeds meer zelf regelen. De overheid heeft alle oude bejaardenhuizen (sorry, zo heetten die instellingen vroeger toch echt) gesloten. We moeten op onszelf blijven wonen en steeds meer voor onszelf zorgen. En anders wel voor je immobiele zus of de niet zo fitte buurman.
Lees meer
Blog even uw aandacht trekken

Even uw aandacht trekken

21 januari 2022 door Willem Reijn
We moeten beter communiceren. We moeten de deelnemers beter bij hun pensioen betrekken. Ja, de pensioenfondsen zijn er druk mee om u geïnteresseerd te krijgen. Ik wens hun daar veel geluk mee. Want met een beetje wijsheid weet je dat dit een onmogelijke opgave is. In managementtaal: een uitdaging.
Lees meer
Anbo-blog-willm-het-spook-bestaat

Het spook bestaat!

2 december 2021 door Willem Reijn
Bij de bakker haal ik elke week een witte casino – melk natuurlijk. Afgelopen week dook ie daar opeens op. Het spook. Het inflatiespook! Ik mocht € 3,30 afrekenen. Dat was een paar dagen eerder nog € 2,76. Een prijsstijging van twintig procent. Er zat niks anders op dan maar extra te genieten van het eerste verse sneetje, met roomboter en chocoladehagelslag – Kwatta-strooisel zoals we in Breda zeiden.
Lees meer