Dit is geen stemadvies

5 maart 2021 door

Of u het nu per post of per volmacht doet, een of twee dagen tevoren om de drukte van het stembureau op 17 maart te vermijden: stemmen is een groot voorrecht. En uit onze ANBO-peiling blijkt dat u dat ook vindt en dus massaal het rode potlood gaat hanteren.

Natuurlijk hebben we de afgelopen maanden ook gekeken wat de politieke partijen vinden van pensioen. Ik kan u geruststellen: daar vinden de partijen niet veel van, althans niet in de partijprogramma’s. 

Nu werden die partijprogramma’s opgesteld terwijl minister Koolmees nog druk in de weer was om met de sociale partners een akkoord te bereiken over de uitwerking van het pensioenakkoord. Maar ook daarna werd weinig meer vernomen. Zo werd de laatste vergadering van de pensioencommissie van de huidige Tweede Kamer geschrapt en uitgesteld tot na de verkiezingen.

Partijprogramma’s

De partijprogramma’s onderstrepen nog wel de brede coalitie die het pensioenakkoord steunt: de gewone coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, versterkt met PvdA en GroenLinks. Het is goed dat die elkaar gevonden hebben, want je zou toch niet moeten denken dat we na 17 maart weer helemaal opnieuw zouden moeten beginnen. Daarnaast is het wijs om een nieuw pensioenstelsel niet in te voeren op basis van een wankele meerderheid in het parlement. Met zo’n 1700 miljard euro in de potten is het pensioendossier te belangrijk voor toevallige meerderheden.

Geen onnodige kortingen

Maar dat neemt niet weg dat de politiek natuurlijk wel iets over pensioen zou kunnen vinden. Zo gaan de meeste gepensioneerden er de komende vijf jaar geen eurocent bij krijgen met de voorgestelde regels. 

Oké, de brede coalitie roept wel in koor: “Geen onnodige kortingen!” Ik wacht nog op de partij die roept vóór onnodige kortingen te zijn. Dat zou lachen zijn. We hebben overigens al zoiets gehad. Mark Rutte, voor het leven gekozen als minister-president, zei bij de tragere verhoging van de AOW-leeftijd dat de vorige verhoging (elk gewonnen levensjaar is een jaar langer werken) ‘hysterisch’ was. Normaal zou je zeggen: solliciteer zodra de vacature voor burgemeester Meppel of Madurodam vrijkomt, maar ook dit dus klaarblijkelijke onbenullige regeringsbeleid blijft niet aan Rutte plakken.

Geen onnodige kortingen dus, maar ook geen nodige verhogingen om de inflatie van de komende vijf jaar bij te houden. Hoewel er een beetje hoop komt, zo bleek op het pensioenseminar van de gezamenlijke ouderenorganisaties. Gijs van Dijk, pensioenwoordvoerder van de PvdA, zei dat er ruimte moet komen voor indexatie. Hij is de eerste van de brede coalitie. Voor alle zekerheid: dit is geen stemadvies, maar een belangrijke constatering. U kunt voor verhogingen ook terecht bij SP, PVV of 50 Plus, maar die hebben tot op heden niks in de pensioenpap te brokkelen gehad.

Beloofd

De crux zit bij PvdA en GroenLinks (pijnlijk afwezig bij ons webinar). Het zal het nieuwe kabinet veel waard (moeten) zijn om hen bij de gewillige coalitie te houden. Waarbij ik graag opmerk dat minister, werkgevers en werknemers hebben beloofd dat indexatie dichterbij komt. Maak nou eens voor de aardigheid zo’n belofte in praktijk waar en niet alleen in een papieren schijnwerkelijkheid.

Tot zover het (tweede pijler) pensioen. Want de partijen hebben hier en daar ook nog wat beloften over de AOW. Een winstwaarschuwing: de AOW kan volgens sommige partijen gewoon terug naar 65 jaar. Te mooi om waar te zijn. Partijen beloven ook een hogere AOW, direct of indirect door het minimumloon te verhogen. Wij kunnen er maar moeilijk chocola van maken. Een rechtstreekse verhoging is helder, maar helpt het gemis aan indexatie van het andere pensioen nauwelijks. 

Bij een partij als D66 neemt de ene hand (fiscalisering) wat de andere hand geeft (hogere AOW). Bij de volgende partij gaat het minimumloon wel omhoog, maar vervalt de koppeling van de AOW aan het minimumloon. Dan wel staat er gewoon niets toegelicht, dus is het maar raden voor de kiezer.

Nogmaals dit is allemaal geen stemadvies. Ook voor u zal gelden: een prettig pensioen is belangrijk, maar dat zijn goede zorg en een passende woning ook. Net als onderwijs en klimaat. En uw opvatting over ‘allen voor één’ dan wel ‘ieder voor zijn eigen’ zal evenzeer tellen. Ik spreek u na de verkiezingen weer. Succes gewenst van een zeer zwevende kiezer!