Vrijwilligers: van onschatbare waarde

6 juni 2022 door Anneke Sipkens

Zonder vrijwilligers staat Nederland stil. We horen het vaak, maar is het ook echt zo? Laten we eens even in de cijfers duiken. Als we alleen al kijken naar alle 65-plussers, dan zien we dat anderhalf miljoen van hen vrijwilligerswerk doen! Daarnaast zijn er nog zo’n 1 miljoen mantelzorgers van 65 jaar en ouder. Kortom, je kunt wel zeggen dat de maatschappij tot stilstand zou komen als al deze senioren hun belangeloze werk niet meer zouden doen!

Daar verdienen ze waardering en erkenning voor. Ik vind dat het wel eens te vanzelfsprekend wordt gevonden dat er bijvoorbeeld elke avond twee mensen in een zorginstelling zijn om koffie rond te brengen aan de bewoners. Of dat er elke zaterdag scheidsrechters staan bij alle voetbalwedstrijden van superfanatieke jongens en meisjes. Of dat er iemand is die chauffeur wil zijn van mensen die een afspraak hebben in het ziekenhuis. 

Maar vrijwilligerswerk is voor mij ook op een andere manier belangrijk. Je doet mooie dingen voor de samenleving, maar het kan ook jezelf verrijken. Een goed voorbeeld vind ik mijn vader. Hij is al decennia lid van de Lions, waar hij de voortrekker is van het houthakkersproject. Elk jaar mogen de leden wat bomen hakken, verwerken tot haardhout en verkopen voor een goed doel. Eigenlijk moest mijn vader, die inmiddels 93 is, al jaren geleden stoppen, maar dat wilde hij niet. Want het houthakkersproject heeft voor hem grote waarde: het geeft structuur, hij ziet zijn vrienden, hij komt in beweging en doet ook nog eens mooie dingen voor de samenleving!

Voor ANBO zijn vrijwilligers natuurlijk van onschatbare waarde. Zonder al onze consulenten en belastinginvulhulpen kunnen wij niet bestaan. Zij zijn de ambassadeurs van onze vereniging, onze ogen en oren in de samenleving.

Als ik in een gesprek met een vrijwilliger benadruk hoe belangrijk hij of zij is voor ANBO, krijg ik nog wel eens de reactie: “Ach, maar ik vind het ook leuk om te doen.” Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen maar dingen voor jezelf te doen. En dan geef ik je geen ongelijk, na een lang en waarschijnlijk druk werkend leven. Ik vind het in elk geval mooi en waardevol wat zij doen voor al onze leden.

Daarom staan vrijwilligers in ANBO Magazine nummer 4 van 2022 in het zonnetje. U leest over wat ze allemaal doen, hoe ze dat vinden en hoe leden hun hulp hebben ervaren.

En mocht u nou zelf denken: dat vrijwilligerswerk wil ik ook wel doen, dan bent u natuurlijk van harte welkom. Stuur dan een mailtje naar: vrijwilliger@anbo.nl Schrijf daarin welk vrijwilligerswerk u graag zou willen doen. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met onze Ledenservice, via 0348 46 66 90.