Vitaliteit

2 mei 2022 door Anneke Sipkens

Het is een open deur, maar ik trap hem toch even in: om zo lang mogelijk vitaal te blijven is het belangrijk dat je gezond eet en in beweging blijft. Maar veel mensen – ik ook! – kiezen regelmatig voor de makkelijke en minder gezonde weg. Want hoe fijn is het om de lift te kunnen nemen in plaats van de trap? En te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden in plaats van zelf te koken omdat je maar alleen bent? Gemak dient de mens, toch? 

Helemaal waar. Maar als we zo lang mogelijk actief en vitaal willen blijven, moeten we wel kritisch naar onszelf durven kijken: kan ik niet nét wat vaker een ommetje maken of de fiets nemen in plaats van de auto? Natuurlijk is een ziekte niet te voorkomen, maar zolang we een gezond lijf en hoofd hebben, kunnen we de ouderdomskwaaltjes wel langer buiten de deur proberen te houden. ANBO helpt u daar graag bij!

Vitaal proberen te blijven hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Een mooi voorbeeld: een tijdje geleden zat ik met mijn vader op een terras een kop koffie te drinken. We raakten in gesprek met twee dames aan het tafeltje naast ons. Ik schat dat ze een jaar of 80 waren. Een van hen vertelde hoe lastig ze het had gevonden om na het overlijden van haar man alleen dingen te gaan ondernemen. Ze zat maandenlang vooral thuis op de bank en nam lang niet elke dag de moeite om voor zichzelf te koken. Soep uit blik met een boterhammetje was ook best oké. Lekker snel klaar.

Toch wist ze zichzelf tot de orde te roepen. Ze sloot zich aan bij een wandelclubje in de buurt en gaat nu elke vrijdag anderhalf uur lopen. Daar leerde ze ook een nieuwe vriendin kennen, de andere dame aan de terrastafel. Samen zitten ze sinds kort bij een kookclub, waarbij ze enorm veel inspiratie opdoen voor leuke, gezonde en vooral lekkere maaltijden! Ze vertelde me dat ze nu veel beter in haar vel zit.

Vitaal blijven is trouwens niet alleen iets waar we zelf naar (moeten) streven. Ook de overheid vindt dat we zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam moeten blijven. Dat betekent wat ANBO betreft wel dat er flink in moet worden geïnvesteerd. Vooral gemeenten spelen hierin een belangrijke rol, door bijvoorbeeld beweegtuinen in te richten of een locatie beschikbaar te stellen voor dat kookclubje van de dames op het terras. 

Niet voor niets is ‘gezondheid en vitaliteit’ een speerpunt van ANBO. Het ANBO Magazine nummer 3 van 2022 staat vol met verhalen en tips over dit thema. Ik wens u veel leesplezier. Maar vergeet niet tussendoor af en toe lekker wat beweging te nemen!