Jan Wouter van der Straaten

ANBO is voor mij als 60-plusser de perfecte club om enerzijds elkaar te helpen en te ondersteunen en anderzijds een krachtige lobby naar de politiek te vormen. Perfect omdat ANBO landelijk werkt, algemeen is en waarden en normen heeft die aansluiten bij mijn waarden en normen.

ANB- lid werd ik al weer een tijdje geleden als 50-plusser. Meer als financiële steun dan om meteen al actief als vrijwilliger mee te doen. Nog een drukke baan als geestelijk verzorger bij Defensie (humanistisch raadsman). Ook druk geweest met kijken of ik als NMI register Mediator een eigen praktijk zou starten. Paar jaar later wél actief als ANBO-vrijwilliger. Van mensen bellen voor de gezelligheid, kerstpakketten brengen tot adviesgesprekken aan huis als Sociaal Netwerker.  

Kandidaatstelling voor de Ledenraad is voor mij nu een logische stap. Ik ken ANBO na jaren lidmaatschap en vrijwilligerstaken nu aardig goed. Ik heb contacten met ANBO-leden en nu na de dood van mijn moeder mijn mantelzorg beëindigd is, voldoende tijd. Daarnaast heb ik ervaring als gesprekspartner met directies vanuit mijn ervaring als cliëntenraadslid bij onder andere 's Heerenloo Apeldoorn en ledenraadslid RABO Noord Veluwe.

Mijn insteek is positief-kritisch. Positief, zoals ik hierboven al schreef, ik voel me thuis bij ANBO. Kritisch, want ondanks die positieve grondhouding zullen er steeds tal van tips en aanvullingen nodig zijn

Het werk van de landelijke Ledenraad is anders dan het werk van de lokale vrijwilligers. De uitdagingen zijn meer op het terrein van beleid, benoemingen en controle. Valkuil is dan dat deze tijd die besteed wordt aan lezen van ingewikkelde beleidsstukken, ten koste gaat aan het praten met ANBO-leden. Mocht ik in de Ledenraad komen, dan zal ik uiteraard veel tijd in Woerden aan het praten zijn, maar nog meer wil ik tijd investeren in het luisteren naar ANBO-leden. De Ledenraad moet niet het geluid  van de Ledenraadsleden laten horen, maar het geluid en de  gevoelens van ANBO-leden. U als ANBO-lid bepaalt het beleid. Daar zal ik dan ook als ledenraadslid voor honderd procent voor gaan.

Jan Wouter van der Straaten

Jan Wouter van der Straaten

Leeftijd
66
Functie
Humanistisch raadsman ministerie van Defensie
Woonplaats
Emst
Geslacht
Man
Nummer
22