Hans Créton

Ik ben 85 jaar, heb vier kinderen die allemaal de deur uit zijn waarna door diezelfde deur de kleinkinderen weer binnen zijn gekomen. 

Ik ben begonnen als leraar natuurkunde en heb daarna dertig jaar gewerkt als docent op de leraarsopleiding aan de Universiteit Utrecht. Mijn belangtelling verschoof in die periode van natuurkunde naar 'hoe om te gaan met leerlingen'. Op dat laatste onderwerp ben ik gepromoveerd.

Als 65+’er heb ik nog vijftien jaar coachtrainingen gegeven bij de politie en ben ik na mijn tachtigste teruggekeerd naar mijn eerste liefde: als natuurkundeleraar voor de klas. Maar lesgeven is niet meer de passie die het vroeger voor me was.

De laatste jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt en me gaan verdiepen in het onderwerp 'gezond en vitaal ouder worden'. Voor mijn visie op ouder worden heb ik in 2020 de NKOP Award van het Trimbos Instituut gekregen.

Verdiepen betekent voor mij niet alleen achter een computerscherm zitten en er over lezen maar er ook in de praktijk mee bezig zijn. Dat doe ik onder andere als vrijwilliger van ANBO en ik zie er naar uit dat ook als lid van de Ledenraad te mogen doen.

Ik denk dat de ouderenzorg een belangrijk punt op de agenda wordt. In de komende jaren is er een sterke groei van het aantal kwetsbare ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, terwijl de beroepsbevolking en het aantal beschikbare mantelzorgers daalt. Daarbij lopen kosten van de ouderenzorg steeds verder uit de hand. Niemand die daar een bevredigende oplossing voor heeft.

Steeds meer zal de vraag gesteld worden hoeveel de samenleving bereid is in de ouderenzorg te investeren. Zoals dat in coronatijd gebeurt met de vraag: hoeveel economische schade is het redden van oude mensen waard? De discussies daarover hebben me niet positief gestemd (zo werden we dor hout genoemd dat gesnoeid moet worden).  

Ouderen zullen steeds nadrukkelijker hun stem moeten laten horen via ouderenorganisaties zoals ANBO. Daarbij is het ook heel belangrijk dat ons ledenaantal groeit zodat we ook meer gehoord worden.

Hans Créton

Hans Créton

Leeftijd
85
Functie
Voormalig hoofddocent lerarenopleiding UU
Woonplaats
Utrecht
Geslacht
Man
Nummer
6