16 juli 2013

1 miljard minder uitgaven aan zorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft vandaag afspraken gemaakt met ziekenhuizen, medisch specialisten, GGZ, huisartsen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Er is afgesproken dat de zorguitgaven in 2014 nog 1,5 procent mogen groeien en nog slechts 1 procent per jaar van 2015 tot en met 2017. Dit levert een extra besparing op van ongeveer 1 miljard euro.

Minder versobering basispakket 

Twee onderdelen in de afspraken zijn met name positief, zo zegt ANBO. Zo is de versobering van het basispakket flink aangepast. Er hoeft nog slechts 300 miljoen euro te worden bezuinigd in plaats van de eerder voorgenomen 1,3 miljard. Daar tegenover staat dat de toegang tot specialistische zorg wordt verscherpt. In de woorden van het ministerie: zorg wordt ‘zinnig en zuinig’. Artsen zullen kritischer moeten worden in het voorschrijven van zorg. ANBO stelt wel dat de kwaliteit van zorg gelijk moet blijven. De garantie daarvoor zit 'm in de aanvullende afspraken voor huisartsenzorg. Voor huisartsen geldt dat ze daarbovenop totaal iets harder mogen groeien - in totaal 2,5 procent per jaar tot en met 2017 - als zij aantoonbaar zorg uit de tweede lijn opvangen en voorkomen dat mensen naar die duurdere zorg worden doorverwezen. Met de huisartsen eveneens overeengekomen dat hun bekostiging per 2015 wordt aangepast om ervoor te zorgen dat deze beter aansluit bij de gezamenlijke ambities, namelijk meer zorg in de buurt waarbij diverse partijen (GGZ, wijkverpleegkundigen, huisartsen en gemeenten) samenwerken.

Restitutiepolis blijft in basispakket 

Daarnaast is overeengekomen dat de zogenaamde restitutiepolis onderdeel blijft uitmaken van het basispakket. Dat betekent dat de keuzevrijheid van verzekerden geen recht wordt in de aanvullende - en vaak duurdere - verzekening, maar dat iedereen dat recht houdt. De restitutiepolis geeft verzekerden de mogelijkheid om zelf hun zorgverlener te kiezen omdat zij een achteraf een vergoeding ontvangen. Bij een naturapolis wordt alles direct vergoed, maar enkel wanneer de verzekerde gebruik maakt van gecontracteerde aanbieders. ANBO heeft er altijd voor gepleit dat er de mogelijkheid moet zijn zelf je arts te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat de zorgverzekeraar openheid geeft over de inkoopcriteria.

Meer transparantie en kostenbewustzijn

Afgesproken is verder dat verzekeraars op transparante wijze aan hun verzekerden steeds vóór 19 november aangeven welke vergoedingen zij hanteren voor ongecontracteerde zorg. Ook moeten verzekeraars op die datum aangeven aan hun verzekerden welke contracten zij op dat moment hebben gesloten, zodat verzekerden goed geïnformeerd een besluit kunnen nemen om al dan niet over te stappen op een andere verzekeraar. Hiermee moeten verzekerden beter in staat zijn te kiezen.  Voor mensen met een naturapolis wordt ook gewerkt aan meer inzicht in de gemaakte zorgkosten, door begrijpelijke overzichten aan te bieden, wat moet leiden tot meer kostenbewustzijn.