26 oktober 2012

Zorgverzekeraar 'dient maatschappelijk belang’

Zorgverzekeraars zijn ondernemingen, maar ze dienen een maatschappelijk belang. Dat gaat om het organiseren van goede zorg tegen een redelijke prijs. Dit zegt André Rouvoet, oud-vicepremier, -minister en -ChristenUnie-leider en tegenwoordig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in het nieuwe ANBO Magazine.

ANBO pleit al jaren voor meer aandacht voor preventie, omdat met het voorkomen van ziektes en complicaties geld kan worden bespaard. Rouvoet: "Vandaar dat zorgverzekeraars zich ook steeds meer met preventie bezighouden. Het lastige is alleen dat je als klant ieder jaar van zorgverzekeraar mag wisselen. Een verzekeraar kan dus wel programma's om af te vallen of te stoppen met roken voor je betalen, maar als je het jaar daarop naar een andere maatschappij overstapt, verdient die investering zich niet terug. Dat maakt het ingewikkeld."

Blijvende gezondheidswinst

De angst dat een verzekeraar in een gezondere klant investeert die vervolgens naar andere verzekeraar overstapt, is volgens ANBO echter ongegrond. Er zijn niet veel mensen die overstappen en senioren doen dat nog veel minder dan anderen. Verzekeraars zouden op gezondheidswinst van hun verzekerden in moeten zetten. Dit houdt in dat een behandeling niet per se tot het beter functioneren van een specifiek orgaan of ledemaat leidt, maar tot algehele en blijvende gezondheidswinst van de betrokkene.

ANBO Zorgcollectief

ANBO overlegt in het kader van haar zorgcollectief regelmatig met zorgverzekeraars over welke zaken senioren belangrijk vinden in zorgpakketten.

Het complete interview met André Rouvoet is te lezen op pagina 8, 9 en 10 van het nieuwe ANBO Magazine. Het magazine is deels, waaronder het interview met Rouvoet, ook online te bekijken.

Naar overzicht
Gezondheid