17 september 2019

Zorgpremie stijgt naar verwachting licht

De zorgpremie zal naar verwachting licht stijgen. Het kabinet gaat uit van een basispremie van 1421 euro in 2020, dat is 37 euro meer dan dit jaar. Dit bedrag is een schatting van de overheid. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf hun tarieven.

De overheid legt ook de collectieve kortingen voor de basiszorgverzekering aan banden. Die korting gaat van 10% naar 5%. De aanvullende verzekeringen zijn private verzekeringen en de korting bepalen de verzekeraars zelf.

En verder:

  • Het eigen risico blijft tot 2022 €385,-;
  • De zorgtoeslag zal met de premie mee stijgen;
  • Net als in 2019 betaalt u maximaal €250 als eigen bijdrage voor medicijnen. Dit geldt voor medicijnen die gedeeltelijk worden vergoed;
  • De totale zorgkosten komen uit op €78,6 miljard, waarvan €25,1 miljard voor de uitvoering van de Wet Langdurige Zorg en €51 miljard voor de uitvoering van de Zorgverzekeringswet.
  • De specialist ouderengeneeskunde valt vanaf 2020 onder de basisverzekering. Er is wel een verwijsbrief van de huisarts nodig en er moet een eigen risico worden betaald;
  • Er komt een logeervergoeding als iemand 3 dagen achter elkaar naar het ziekenhuis moet zonder te worden opgenomen. Mensen kunnen kiezen tussen een logeervergoeding en vergoeding van de vervoerskosten;
  • Het abonnementstarief voor voorzieningen uit de Wmo wordt in 2020 volledig ingevoerd. Het tarief gaat gelden voor zowel maatwerk als algemene voorzieningen. Begeleiding en huishoudelijke hulp vallen onder de regeling.

Houdbaarheid

Ondanks het feit dat de stijging van de zorgkosten minder hard gaan dan de economische groei wordt de betaalbaarheid van de zorg een groot onderwerp. Zeker als we dit plaatsen binnen de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met een chronische ziekten.

Ook de organisatie van de zorg wordt een probleem. Het groeiend personeelstekort en toenemende wachtlijsten zijn daar al de eerste signalen van.

ANBO vindt dit verontrustende ontwikkelingen en heeft dan ook meerdere keren om een debat gevraagd om dit onderwerp te agenderen.

Het kabinet gaat nog meer inzetten op e-health toepassingen zoals zelfmeten. Maar ook nieuwe zorgtechnologie krijgt veel aandacht. Het digitaal bijhouden van patiëntendossiers en het elektronisch uitwisselen van de gegevens wordt wettelijk als verplichting vastgelegd.

Geld en stethoscoop