15 juli 2016

Zorg uitstellen is niet zonder risico

Niet naar het ziekenhuis gaan na een doorverwijzing uit angst voor extra kosten. De aanvraag voor huishoudelijke hulp een jaar laten liggen omdat de eigen bijdrage niet is op te brengen. Het komt steeds vaker voor dat mensen noodzakelijke zorg uitstellen. In ANBO Magazine #5 het persoonlijke verhaal van Martine Veenstra-Kwikkel.

Extra gestraft 

"Het voelt alsof je nog eens extra gestraft wordt als je ziek wordt", zegt mevrouw Veenstra (68). Haar man is hart- en longpatiënt. Hij gebruikt veel medicijnen en moet vaak naar het ziekenhuis. "Daardoor zijn we veel geld kwijt aan zorg en vervoer", vervolgt ze. Voorheen kreeg meneer Veenstra als chronisch zieke een tegemoetkoming in de ziektekosten, maar die is vorig jaar afgeschaft. De gemeente liet weten: uw inkomen is te hoog, u moet het voortaan zelf betalen. Schandalig, vindt mevrouw Veenstra. "Wij hebben een AOW-uitkering en een pensioentje van 223 euro per maand. Daar kunnen we net van rondkomen. Extra ziektekosten kunnen er gewoon niet meer af." Zelf is ze redelijk gezond, maar haar gehoor gaat achteruit. Twee jaar geleden heeft ze een gehoortest gedaan. "Ik kreeg het advies om aan beide oren een gehoorapparaat te nemen. Ik heb uitgerekend dat me dat zo'n 1000 euro gaat kosten. Dat kunnen we echt niet betalen, dus stel ik het steeds maar uit."

Stijgende zorgkosten probleem

Mevrouw Veenstra is niet de enige die uitstelt vanwege de hoge kosten. "Keer op keer blijkt uit eigen onderzoek van ANBO dat de stijgende zorgkosten mensen in de problemen brengen", zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. Ook de ANBO Raadslijn krijgt steeds meer telefoontjes van mensen die zorgkosten uitstellen. Ze mijden de tandarts of schrappen een paar uur begeleiding en komen daardoor de deur niet uit.
 
Lees hier het hele verhaal verder.     

Naar overzicht
Gezondheid