16 mei 2014

Zonder zeker risico geen beter pensioen

‘Zonder zeker risico geen beter pensioen’, is de kop boven een opinieartikel in de Staatscourant deze week van ANBO-directeur Liane den Haan. “Het uitbannen van alle risico’s bij pensioenen biedt werknemers en gepensioneerden slechts schijnzekerheid. Alleen door het nemen van een zeker risico zijn betere pensioenen mogelijk”, aldus Den Haan die daarmee van leer trekt tegen de regels van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken voor het nieuwe pensioenstelsel.

Desastreuse gevolgen voor jong en oud

Klijnsma wil hogere buffers voor de pensioenfondsen en de zekerheid van een stabiel pensioen. ANBO is bang dat de zekerheid die zij werkenden en gepensioneerden voorspiegelt, een andere is dan zij beoogt. En dat kan desastreus uitpakken voor grote groepen gepensioneerden en voor de jongere generatie die nu zijn pensioen opbouwt.

Beter onzekerheid dan schijnzekerheid

Volgens ANBO is het vanzelfsprekend dat pensioenfondsen redelijke buffers aanhouden. ‘Maar waarom die in moeilijke tijden extra verhogen?’ Den Haan: “Wij bepleiten een pensioen dat kan fluctueren en gemiddeld een betere uitkomst biedt. Laat het aan de pensioenfondsdeelnemers over welk risico zij bereid zijn te nemen. En geef de fondsen daarvoor de ruimte. Want uit onderzoeken bij veertig grote pensioenfondsen, blijkt dat deelnemers wel degelijk beheerst risico willen nemen voor een beter pensioen. Kortom: Beter onzekerheid dan schijnzekerheid.”

Lees hier het hele opinieartikel in de Staatscourant

Inkomen