14 augustus 2018

Zomerserie Veilig wonen; deel 2. Val niet

Veilig en comfortabel willen wonen is van alle leeftijden. Deze zomer besteden we extra aandacht aan het vergroten van de veiligheid in en om het huis. Vandaag: val niet! Want vallen klinkt misschien onschuldig, maar het is het niet. In 2016 overleden 3884 inwoners van Nederland door een val, bijna 400 (11 procent) meer dan in 2015, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin dit jaar.  Met slimme voorzorgsmaatregelen kunt u het valgevaar in de woning verkleinen.

Enkele tips tegen vallen

  • Zorg dat u regelmatig beweegt;
  • Laat regelmatig uw ogen testen;
  • Zorg voor goede (nacht)verlichting in huis en in de gang;
  • Houd rekening met bijwerkingen van medicijnen. Zeker slaapmedicatie kan het valgevaar vergroten, wanneer u 's nachts opstaat.

Bekijk alle tips om vallen te voorkomen

Valpreventiecursus en slimme sensoren

Voorkomen dat u valt is stap één, maar op de juiste manier vallen, zodat u letsel voorkomt om minimaliseert is ook belangrijk. Door het hele land worden valtrainingen gegeven. Zoek eens op Google naar valpreventietrainingen in uw woonplaats.

Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de veiligheid in huis. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door personenalarmering, waardoor u makkelijk om hulp kunt vragen wanneer er toch iets mis is gegaan. Of via slimme sensoren, die ervoor zorgen dat mantelzorgers of professionals meteen gewaarschuwd worden als er iets mis gaat. misschien voelt het alsof het nog niet nodig is, maar hulpmiddelen komen vaak als het leed al geschied is. Praat erover en zorg voor een veilige woonomgeving.

Let er bij een abonnement op personenalarmering wel op dat de opvolging door een professional bij het abonnement inbegrepen zit. U wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan - in de volksmond bekend als de valboete - wanneer u onverhoopt hulp nodig hebt. 

ANBO Woonconsulent is er voor u

ANBO heeft het afgelopen jaar Woonconsulenten opgeleid, die bewoners adviseren over anti-inbraak, maar ook over valpreventie en brandveiligheid. Wilt u weten of uw huis veilig is? Bel met de ANBO Raad & Daad Advieslijn (0348) 46 66 88 voor advies of als u wilt dat een ANBO Woonconsulent bij u thuis komt.

Andere tips over veiligheid in en om het huis vindt u op ANBO.nl/veiligwonen. Morgen: online veiligheid.

Wonen