18 december 2013

Zelf stembiljet printen

Als kiezer zelf je stembiljet op het stembureau printen met daarop de partij en kandidaat waarvoor je een stem uitbrengt. Dat wil de Commissie-Van Beek, die in opdracht van minister Plasterk verschillende manieren van stemmen heeft bekeken. ANBO is blij met het initiatief. “Uit eigen panelonderzoek, eerder dit jaar, is gebleken dat ANBO-leden vóór de stemcomputer zijn. Dat hebben we bij een hoorzitting de Commissie-Van Beek ook verteld.”

Stemcomputer weer terug

De commissie stelt voor dat de stemcomputer weer terug komt, ook al is dat duurder. Kiezers kunnen vervolgens zelf hun stembiljet uitprinten om in een stembus te doen. Alle stembiljetten worden met scanapparatuur elektronisch geteld en dat zou binnen een uur klaar kunnen zijn. Ongeveer 1 miljoen kiezers hebben moeite om zelfstandig hun stem uit te brengen. Die zouden gebaat zijn bij het nieuwe systeem.

Landelijk invoeren

In 2007 is de stemcomputer afgeschaft, omdat die niet veilig genoeg zou zijn vanwege elektromagnetische straling. Dat is ook bij het nieuwe systeem niet helemaal te voorkomen. Maar volgens de commissie zijn er meer voordelen dan nadelen. Het advies is dan ook om na enkele proeven, de voorgestelde methode rond 2018 of 2019 landelijk in te voeren. Het kabinet komt volgend jaar met een voorstel.

Naar overzicht
Inkomen