23 december 2013

Woningovervallen vaker gewelddadig

Woningovervallen zijn vaker gewelddadig dan overvallen op straat en in de detailhandel. Verzet van slachtoffers van woningovervallen is hiervan een reden. Dat blijkt uit een onderzoek van Politie & Wetenschap, gepubliceerd in een nieuwsbrief van CVV. De onderzoekers bevelen potentiële slachtoffers van een woningoverval aan zoveel mogelijk aan de wensen van de overvallers te voldoen, en moedigen hen aan mee te werken aan snelle afhandeling van de overval.

Preventie

ANBO-directeur Liane den Haan: “Senioren worden steeds vaker thuis overvallen. Volgens de politie gebeurde dat in 2012 tweehonderd keer. In 2008 waren ‘slechts’ 96 senioren thuis het slachtoffer en in 2011 werden 180 overvallen op 55-plussers geregistreerd. In vijf jaar tijd dus een verdubbeling. Ook wij zeggen dat je je niet moet verzetten bij een thuisoverval, want dat kan tot grove mishandeling leiden. Op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ANBO voorlichters opgeleid, die desgewenst in het land bijeenkomsten verzorgen: Preventie Woningovervallen Senioren.”

Duidelijk verband

Volgens het onderzoek van Politie & Wetenschap bestaat er een duidelijk verband tussen het gebruik van geweld en het gedrag van het slachtoffer. Als slachtoffers tijdens een overval weerstand bieden door niet (meteen) op de eisen van de overvaller(s) in te gaan, is de overval twee keer zo vaak gewelddadig. De kans om een overval te voorkomen door weerstand te bieden is heel klein. In drie van deze vier gevallen van verzet was er zelfs sprake van een escalatie van geweld, met zwaar letsel voor de slachtoffers als gevolg.

Veilig Wonen

Maatregelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunnen de kans op thuisovervallen aanzienlijk verkleinen. De meeste overvallers komen binnen door aan te bellen en de kans op een woningoverval is te verkleinen door vooraf maatregelen te treffen. Klik hier voor een brochure met tips

Wonen