1 mei 2015

Wmo kent nog fiks aantal uitdagingen

Er moet nog het nodige bijgeschaafd aan de nieuwe Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), zo blijkt uit een debat dat gisteren plaatsvond in de Tweede Kamer. Ook de verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn erkent dat er nogal wat uitdagingen liggen; hij kwam met een aantal toezeggingen. Maar verder bezuinigen op de Wmo viel niet in goede aarde.

Maatwerk

Van Rijn blijft gemeenten er op wijzen dat ze hun inwoners goed moeten informeren over wat de hervorming voor burgers persoonlijk betekent. Gemeenten moeten zorgvuldig persoonlijk onderzoek doen en maatwerk leveren. De staatssecretaris wil ook meer aandacht voor mantelzorgers en mogelijke overbelasting. De stapeling van eigen bijdragen en mogelijke zorgmijding, zullen via de stapelingsmonitor van SZW grondig bekeken worden.

ANBO-lobby

Een aantal toezeggingen uit het debat sluiten aan bij wat ANBO via de politieke lobby voor het voetlicht heeft gebracht. “Het gemeentelijke onderzoek bij een Wmo-aanvraag moet zorgvuldig en professioneel gebeuren, met inbreng van medische deskundigheid”, reageert ANBO-directeur Liane den Haan. “Goede en persoonlijke communicatie, stapeling van eigen bijdragen tegengaan en mantelzorgers informeren dat ze bij de gemeente kunnen aankloppen voor ondersteuning; het zijn zaken die voor ANBO vanzelfsprekend zijn. Maar toch telkens weer extra aandacht behoeven. En ja, het staat buiten kijf, dat er in dit stadium geen nieuwe bezuinigingen op de Wmo kunnen en mogen plaatsvinden”.