02 juni 2016

Wethouder Baldewsingh: ‘Iedereen verdient een kans op betaald werk’

Werkloze 50-plussers op zoek naar een baan komen vaak van een koude kermis thuis. Wethouder Rabin Baldewsingh (53) in Den Haag legt zich er niet bij neer. (…) Hij heeft zichzelf een doel gesteld: in de periode 2015-2018 wil hij minstens 2200 werkloze 50-plussers aan een betaalde baan helpen. De maatschappij gaat nogal inconsequent met hen om, vindt hij. ‘De afgelopen decennia is de indruk ontstaan dat je minder zou moeten werken als je ouder wordt, of zelfs moet stoppen. Maar nu is de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd is en wordt vroegpensioen onaantrekkelijk gemaakt.”

ANBO Magazine: Is dat niet logisch, nu we allemaal ouder worden en langer gezond blijven? 

Baldewsingh: “Jawel, maar tegelijkertijd lopen 50-plussers tegen allerlei vooroordelen aan, terwijl ze juist veel kwaliteiten hebben. Ze zijn loyaal, ervaren en minder vaak ‘kort ziek’.”

ANBO Magazine: Wat gaat u eraan doen?

Baldewsingh: “Wij pakken het probleem sinds kort op een aantal fronten aan. Het belangrijkste is wel dat we de werkgevers ertoe willen verleiden om 50-plussers in dienst te nemen. Onder andere door hen te wijzen op financiële voordelen, zoals de al bestaande premiekorting. Maar ook vooroordelen te ontkrachten. We willen laten zien dat 50-plussers meer kwaliteiten hebben dan vaak wordt gedacht. We gaan hen vaker naar voren schuiven als er vacatures zijn. Als 50-plussers zich persoonlijk presenteren, werkt dat beter dan wanneer ze de zoveelste sollicitatiebrief gaan schrijven. Werkgevers zijn vaak positief verrast als ze hen ontmoeten (….).”

ANBO Magazine: Hoe krijgt u werkgevers over de streep?

Baldewsingh: “Werkgevers hebben goede en ervaren arbeidskrachten nodig. Van belang is om naar de persoonlijke kwaliteiten van een werkzoekende te kijken. Daarom zeg ik: staar je niet blind op een getal, kijk naar de mens, zijn werkervaring, zijn houding, zijn gedrag. En zijn kwaliteiten. Hij is op tijd aanwezig, loopt niet continu op de klok te kijken, is minder vaak kort ziek en brengt een dijk aan levenservaring mee (…).”

Lees hier het hele interview met Rabin Baldewsingh. 

Naar overzicht
Inkomen