2 oktober 2018

Werkvloer wordt 'grijzer'; mensen werken langer door

Waar in 2005 nog slechts bij veertien procent van de 64-jarigen het werk de voornaamste inkomstenbron was, is dat in 2015 naar 43 procent is gestegen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (cbs) vandaag in economievakblad ESB. Niet alleen het afschaffen van de vroegpensioenregelingen heeft ervoor gezorgd dat mensen vaker langer doorwerken, ook de algehele 'vergrijzing' van het werknemersbestand helpt. Sinds vorig jaar is de helft van de beroepsbevolking 50 jaar en ouder. 

Luister naar het fragment van BNR met Peter Hein van Mulligen (CBS)

Paradox

"Werkgevers zien 45- of 50-plussers nog altijd vaak als 'oud', waardoor ze moeilijker aan het werk komen als ze werkzoekend worden. De beeldvorming verandert, maar langzaam. Het paradoxale aan dit hele thema is dat we dus langer doorwerken én dat meer dan de helft van de werknemers al ouder dan 50 is. Blijkbaar is dit een werkelijkheid waar we maar moeilijk aan wennen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ANBO zet zich in om de beeldvorming rond oudere werknemers te verbeteren, onder andere met ambassadeur en oud-international John de Wolf en een vacaturesite speciaal voor oudere werkzoekenden. “Na twee jaar hebben we bereikt dat de voordelen van oudere werknemers bekender zijn. Ouderen hebben ervaring, weinig ziekteverzuim want ze doen geen gekke dingen meer in de weekenden en ze hoeven nooit thuis te blijven voor kleine kinderen", zo zei De Wolf deze zomer in Vrij, het magazine van de Telegraaf. 

Lees het hele artikel van John

Eén op drie werkzoekenden 50-plus

Uit de cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat ouderen, langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking ondanks de gunstige economische omstandigheden maar moeilijk aan de slag komen. Van de mensen die in 2017 nog een WW-uitkering kregen, was één op de drie ouder dan vijftig jaar. 

Op zoek naar een baan? Kijk eens op ANBO.nl/werkt