12 februari 2016

Werkende senior wil flexibele en deeltijd AOW

Aan de vooravond van de grootste hervorming in Nederland, de hervorming van ons pensioenstelsel, roept seniorenorganisatie ANBO staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om serieus te kijken naar de mogelijkheden van flexibele en deeltijd AOW. “Uit onderzoek onder bijna 1100 werkende senioren blijkt dat bijna 70 procent voorstander is van flexibele AOW. Nog eens 60 procent geeft de voorkeur aan deeltijd-AOW”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan tegen de redactie van het Radio 1-programma 'Nieuws en Co.' 

Langzaam afbouwen voorkomt pensioengat

Bij deeltijd AOW bouwen mensen hun carrière langzaam af.  Eerst een dag met pensioen, dan twee, enzovoorts. Den Haan: “Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Langzaam afbouwen voorkomt het bekende zwarte gat na pensionering. Mensen blijven betrokken bij de werkende maatschappij maar hebben wel meer vrije tijd en kunnen zo langzaam wennen aan het idee hoe het is om straks helemaal niet meer te hoeven werken.”

Mensen willen juist langer doorwerken bij flexibele AOW

Pensioenfondsen en verzekeraars bieden al wel meer opties om flexibel met je aanvullend pensioen om te gaan. Den Haan: “Het wordt tijd dat ook bij de AOW meer keuzes komen. Bijvoorbeeld om vijf jaar eerder of later met AOW te gaan. De overheid heeft op allerlei terrein keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, dus waarom dan ook niet met de AOW? Klijnsma heeft eerder aangegeven dat zij bang is dat mensen eerder stoppen met werken. Uit ons onderzoek blijkt juist dat veertig procent van de mensen die deeltijd AOW wil opnemen dan zou overwegen om langer door te werken.”

Vaste pensioenleeftijd niet meer van deze tijd

De voornaamste reden om de AOW te flexibiliseren is dat men dat ervaart als meer keuzevrijheid (70 procent). Ook zelf willen bepalen op welke leeftijd men stopt met werken (80 procent), wordt veelvuldig aangegeven. Dertig procent vindt een vaste pensioenleeftijd niet meer van deze tijd.

Financiële planning steeds belangrijker

Meer keuzevrijheid is goed, maar mensen moeten dan wel goed voorgelicht worden over wat dat financieel voor hen betekent. Twintig procent van de respondenten geeft namelijk aan dat het niet weet wanneer het (financieel) verstandig is om te stoppen met werken. Om daar een weloverwogen keuze in te maken moeten mensen daar goed over voorgelicht worden”, aldus Den Haan. 

Over dit onderzoek:
Dit onderzoek is gehouden onder 4741 leden en niet-leden. Van hen gaf 25 procent (N=1091) aan werkend te zijn. 83 procent gaf aan tussen de 56 en 70 jaar oud te zijn. De verdeling man/vrouw is 44/55 procent. 

Bekijk hier de onderzoeksresultaten.