21 maart 2017

Welke gemeente krijgt een pluim?

Ook dit jaar neemt ANBO gemeenten onder de loep over hun Wmo-beleid en de communicatie. Bij die beoordeling kunnen we uw hulp goed gebruiken. Gemeenten die het goed doen, verdienen een pluim! Begin 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingrijpend gewijzigd. Gemeenten moeten voortaan maatwerk bieden, naast algemene voorzieningen zoals maaltijdservice en regiovervoer. Ze hebben veel vrijheid om hun taken naar eigen inzicht in te vullen. Zo beoordelen ze zelf welke ondersteuning burgers nodigen hebben en onder welke voorwaarden.

Conclusies 2015 niet mals 

In 2015 hebben ANBO-vrijwilligers tachtig gemeenten beoordeeld op onder meer hun communicatie over de Wmo. De conclusies waren niet mals: veel gemeenten presteerden onder de maat. Informatie was slecht vindbaar of versnipperd, ingewikkeld geformuleerd en soms ronduit misleidend. Maar ANBO kijkt niet alleen naar waar het fout gaat – goede voorbeelden zijn minstens zo belangrijk. Gemeenten die duidelijk en eerlijk zijn, verdienen een Pluim! Zij krijgen niet alleen een groot compliment; ANBO wil dat andere gemeenten van hen kunnen leren.

ANBO stuurt mysteryguests op pad

Vanaf het voorjaar zoeken mysteryguests van ANBO contact met tachtig gemeenten. De mysteryguests gaan op pad met veelvoorkomende vragen over hulp via de Wmo. Zo wordt getest hoe toegankelijk de informatie van gemeenten is en of de medewerkers goed op de hoogte zijn. Natuurlijk gaan we ook testen of gemeenten zich aan de ANBO Spelregels voor de Wmo houden. Gemeenten met een Pluim zetten we in het zonnetje, gemeenten die minder goed scoren willen we helpen om informatie toegankelijker te maken., zodat zij de dienstverlening kunnen verbeteren.

Vindt u dat uw gemeente een Pluim verdient voor het keukentafelgesprek dat u of een familielid had? Laat het ons weten en vertel ons ook waarom u zo tevreden bent. U kunt mailen naar Liesbeth Boerwinkel, l.boerwinkel@anbo.nl

 

Gezondheid