21 april 2017

Wachten op de SER

De pensioensector, en dus ook ANBO, wacht met spanning op het advies van de Sociaal-Economische Raad voor een nieuw pensioenstelsel.

Ondertussen zijn de contouren van dat stelsel uitgelekt naar diverse kranten. Kort samengevat: werknemers gaan een eigen pot opbouwen, die vanaf tien jaar voor pensionering in stapjes wordt omgezet in een uitkeringsrecht.

Wachten

Daarnaast komt er een financiële buffer, waaruit slechte jaren worden gecompenseerd en die wordt aangesproken als we ouder worden dan verwacht. Eerste voordeel van het nieuwe stelsel: een groter kans op indexatie. De details laten nog op zich wachten en ANBO zal vanuit een positieve houding het nieuwe stelsel beoordelen.

Samen met de andere ouderenorganisaties heeft ANBO een brief met toetsingscriteria opgesteld.

Niets aan de hand

Probleem zit blijkbaar nog in de premies. Nu bouwen werknemers een jaarlijks recht op tegen een doorsneepremie. Eigenlijk betalen jongeren te veel en oudere werknemers te weinig. Maar als je de hele cyclus doorloopt, is er niets aan de hand.
Ga je naar een nieuw stelsel, dan vervalt die opbouw. Maar werknemers boven de 40 hebben dan wel te veel betaald en krijgen niets terug.

Blijkbaar studeren partijen er nog op hoe deze generatie kan worden gecompenseerd. ANBO is heel benieuwd!

Naar overzicht
Inkomen