27 februari 2021

Waarschuwing: criminelen hebben weer iets nieuws bedacht

Er is weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: de bank-aan-huis-oplichting. Trap er niet in. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen.

Hoe gaat deze bank-aan-huis-oplichting in z’n werk? Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het kan zijn dat u in het schermpje het echte nummer van de bank ziet. Toch is het niet uw bank.

De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, of dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden.

Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u langs moet komen (tja, corona, u kunt niet naar het kantoor komen, dus wij komen naar u) om de problemen op te lossen of om uw pas of inlogapparaat op te halen. Sommige criminelen zijn vervolgens zo brutaal dat ze zich naar binnen weten te praten om zogenaamd even te helpen met uw computer.

Als dit bij u gebeurt, weet u dat u te maken heeft met oplichting. Want uw bank komt nooit bij u aan huis om uw pincode, betaalpas of inlogapparatuur op te halen.  

Lees meer bij onze Raad & Daad

Naar overzicht
bank aan huis oplichting
Inkomen