14 februari 2020

Waarschuwing: babbeltrucs uit naam van de Belastingdienst

Uit naam van de Belastingdienst worden in heel Nederland mensen gebeld en onder druk gezet om geld over te maken. Een nieuwe vorm van babbeltrucs. ANBO geeft advies: trap er niet in, verbreek de verbinding en meld dit bij de politie!

Inmiddels hebben meer dan 200 mensen aangifte gedaan omdat ze met deze nieuwe babbeltruc te maken hebben gehad. In totaal is het schadebedrag nu al ruim 4 miljoen euro. “Criminelen worden steeds creatiever met hun pogingen om mensen geld afhandig te maken,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Veel mensen zullen denken, hoe kun je daar nu in trappen, maar helaas gebeurt dat toch iedere keer weer. Criminelen zijn gewiekst en komen met mooie praatjes.”

Mensen worden gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van de Belastingdienst. Tijdens het gesprek probeert de crimineel het slachtoffer over te halen om geld over te maken. Liane den Haan: “De Belastingdienst belt u nooit met het verzoek om geld over te maken. Trap er daarom niet in, verbreek zo snel mogelijk de verbinding en meld dit bij de politie!”

Wapen u tegen babbeltrucs

Wilt u weten hoe u zich het beste tegen babbeltrucs kunt wapenen? Kom dan naar de ANBO Veiligheids10daagse of meld u aan voor een Veiligheidscheck bij u thuis.

Tijdens de Veiligheids10Daagse, die ANBO tussen 30 maart en 16 april a.s. organiseert, kunt op veel locaties in het land workshops volgen over veiligheid. Klik hier voor meer informatie over de Veiligheids10Daagse

U kunt zich ook aanmelden voor een Veiligheidscheck bij u thuis. Dan bespreekt één van onze goed opgeleide Veiligheidsconsulenten hoe u een babbeltruc (aan de deur of telefonisch) kunt herkennen en wat u kunt doen om er niet in te trappen. Klik hier voor alle informatie over de Veiligheidscheck

Gerard Huls Raad en daad