11 mei 2020

Voorzichtig starten met bezoek aan verpleeghuizen

Vanaf vandaag kunnen in 25 verpleeghuizen mensen op bezoek bij een familielid dat daar woont. ANBO is blij dat goed wordt gekeken op welke manier bezoek in het verpleeghuis weer mogelijk is. Want het is heel belangrijk dat bewoners en familie met elkaar in contact kunnen zijn. Maar ook dat de meest kwetsbare ouderen niet besmet worden met het coronavirus. En dat is een lastige balans.

Geen knuffel of kus

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Veel mensen hebben hun geliefde in het verpleeghuis al weken niet gezien. Het is dan ook heel fijn dat mensen weer op bezoek kunnen bij hun vader, moeder of partner. Maar het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de RIVM-maatregelen. Bezoekers moeten dus op 1,5 meter afstand van hun geliefde blijven en een mondkapje dragen. Een knuffel of kus zit er helaas dus nog steeds niet in.”

Bezoek moet mondkapje dragen

We gaan op 25 locaties kijken op welke manier bezoek mogelijk is, zonder dat het risico op besmetting groter wordt. Liane den Haan: “Wij vinden het belangrijk dat bezoekers op zijn minst mondkapjes dragen. Want we moeten voorzichtig blijven met de gezondheid van kwetsbare ouderen en die van het zorgpersoneel.”

Inplannen, ontvangen en begeleiden bezoek

Daarnaast moeten we goed bekijken hoe we het ontvangen en begeleiden van bezoekers het beste kunnen organiseren. Het bezoek moet worden ingepland, ontvangen en begeleid om te voorkomen dat ze met anderen in contact komen. Daarnaast moet bij alle bezoekers de temperatuur worden opgemeten en moet erop worden toegezien dat zij de hygiënemaatregelen naleven. Dat betekent óf het binnen halen van vrijwilligers die dit op zich gaan nemen. Of een extra belasting voor de zorgmedewerkers die het al heel druk hebben. ANBO vindt dat het in ieder geval niet ten koste mag gaan van de zorg voor de verpleeghuisbewoners.

Op bezoek bij andere verpleeghuizen

Liane den Haan: “Naast deze proef zijn er gelukkig bij steeds meer verpleeghuizen alternatieve bezoekmogelijkheden: in een aparte ruimte met een tussen-raam kunnen familie en verpleeghuisbewoners elkaar toch zien en spreken. We hopen dat deze verpleeghuizen dit blijven doen en het andere verpleeghuizen inspireert om dit ook gaan organiseren.”

Naar overzicht
Oudere dame
Gezondheid