14 februari 2020

Voorlopige teruggave Belastingdienst stopgezet? ANBO biedt hulp!

De Belastingdienst heeft dit jaar voor veel mensen de voorlopige teruggave stopgezet. Geldt dit ook voor u? Dan biedt ANBO tips en hulp!

Met een voorlopige teruggave kunt u alvast belastinggeld terugkrijgen. Bijvoorbeeld omdat u minder belasting hoeft te betalen dan op uw inkomen wordt ingehouden. Of omdat u een eigen huis hebt met een hypotheekschuld. De voorlopige teruggave zorgt ervoor dat u niet tot het volgende jaar hoeft te wachten om het verschil terug te krijgen.

Waarom teruggave stopgezet?

Waarom heeft de Belastingdienst bij een aantal mensen de teruggave gestopt? Dat komt omdat de Belastingdienst nog geen gegevens heeft over het inkomen in 2020. Maar ze kunnen wel zien dat er vorig jaar of in 2018 een wijziging in het inkomen van die mensen is geweest.

Is dat bij u ook gebeurd? Dan kan het zijn dat dat komt omdat u bent gestopt met werken en met pensioen bent gegaan; uw inkomen is daardoor lager geworden. Dat betekent dat uw teruggave van de Belastingdienst waarschijnlijk minder wordt. Om te voorkomen dat u daardoor na afloop van het jaar geld moet terugbetalen, heeft de Belastingdienst besloten om de teruggave stop te zetten.

En wat nu?

Hebt u dan geen recht meer op een voorlopige teruggave? Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Misschien heeft u wel recht op teruggave. Het vervelende is alleen dat u daar zelf een nieuw verzoek voor moet indienen. In dit document kunt u lezen hoe u dat moet doen.

Hulp nodig?

Vindt u dit lastig om zelf te doen? Of hebt u geen computer? Vraag dan hulp via onze ANBO Belastingservice, telefoon 0348 – 466691. Dan komt iemand van ANBO bij u langs om u te helpen.

Belastingservice