27 mei 2019

Voorkom WhatsApp-fraude met deze tips!

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van internetcriminaliteit. En oplichters zijn steeds slimmer! Ze gebruiken de laatste tijd regelmatig WhatsApp en sms om iemand geld afhandig te maken. Wat kunt u doen om dit te voorkomen? ANBO geeft tips!

Wat gebeurt er bij WhatsApp-fraude?

Internetcriminelen gaan als volgt te werk: een oplichter doet zich voor als een bekende en zegt dat hij een nieuw telefoonnummer heeft. Hij stuurt vervolgens appjes en doet vanwege een noodsituatie een dringend beroep op het slachtoffer om geld over te maken. Doordat de oplichter de naam en profielfoto van de ‘bekende’ gebruikt, wekt hij het vertrouwen van het slachtoffer.

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Het is gelukkig vrij gemakkelijk om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude. Onze tips:

 • Krijgt u een WhatsAppje van een bekende die u om geld vraagt? Bel hem of haar dan eerst even op om te checken of het verhaal klopt.
 • Stel een beveiligingsvraag: vraag de persoon die om geld vraagt, iets dat een oplichter niet kan weten.
 • Laat niet overal uw telefoonnummer achter. Dan kunnen oplichters u ook niet benaderen.

Wat kunt u verder doen?

Waarschijnlijk bent u al bezig om internetcriminaliteit te voorkomen. Lees voor de zekerheid nog even deze tips:

 1. Eerst checken, dan klikken. Klik niet zomaar op iedere link of bijlage.
  Het is allereerst belangrijk om te weten dat uw bank, creditcardmaatschappij, internetprovider of andere organisatie nooit per e-mail of telefoon vraagt om uw inlogcodes of wachtwoorden door te geven. Krijgt u de vraag, werk er dus niet aan mee en klik niet op een link in een e-mail die van een betrouwbare organisatie lijkt te zijn. Ze kunnen er bedrieglijk echt uitzien, zelfs met het logo van de organisatie.
 2. Gebruik verschillende sterke wachtwoorden.
  Op https://veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test/ kunt u testen of uw wachtwoord ‘sterk’ is.
 3. Voer sofware updates altijd direct uit.
  U kunt zelf instellen of u de updates op uw computer handmatig installeert of automatisch laat plaatsvinden. Als u handmatig updaten instelt, bepaalt u zelf wanneer en welke onderdelen van uw besturingssysteem worden bijgewerkt. Doet u dit wel regelmatig. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden, sneller draaien en minder snel vastlopen.
 4. Gebruik altijd een virusscanner.
  Een virusscanner is een van de belangrijkste onderdelen van de bescherming van uw computer. Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.
 5. Maak regelmatig een back-up.
  Het is aan te raden om regelmatig een back-up te maken van je persoonlijke bestanden. Mocht je computer namelijk kwijt, beschadigd of besmet raken met een virus, zoals cryptoware of ransomware, kun je je bestanden altijd weer terugzetten op je opgeschoonde of nieuwe apparaat.

Campagne ‘Eerst checken, dan klikken’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat het aantal gevallen van cybercrime binnen twee jaar met 25 procent is afgenomen. Daarom startte hij zaterdag 25 mei met de campagne ’Eerst checken dan klikken’. De campagne wijst mensen erop dat ze appjes, sms-berichten en mails eerst goed nakijken op betrouwbaarheid voordat ze er op klikken. Kijk voor meer informatie op: www.veiliginternetten.nl

Wonen