08 februari 2018

Vijf tips voor veilig internetbankieren

Het is behoorlijk veilig om uw bankzaken via internet te regelen. Zeker met tips van ANBO en Startpagina. De meest recente editie van het ANBO Magazine stond voor een groot deel in het teken van geldzaken. Een van de onderwerpen was internetbankieren. In samenwerking met Startpagina zetten wij vijf tips op een rij voor u:

Tip 1: gebruik uw eigen veilige computer, tablet of smartphone

Probeer altijd als u gaat internetbankieren uw eigen computer, tablet of smartphone te gebruiken. Hiertoe heeft alleen u toegang. Als het niet nodig is, raden we u aan om niet op computers in te loggen in bijvoorbeeld internetcafés of in openbare ruimtes als de bibliotheek. Denk er ook aan dat verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk in bijvoorbeeld een café niet altijd betrouwbaar en veilig is, ook al is het netwerk beveiligd. Internetbankier dus het liefst thuis met uw eigen internetverbinding en uw eigen apparaat.

Tip 2: Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens

Wees altijd voorzichtig met bankgegevens, vooral met inlogcodes, bankpasnummers en pincodes. Deel deze nooit met iemand die u niet kent of niet vertrouwt. Voer ze alleen in als u zeker weet dat dit op de website van uw eigen bank is en de verbinding veilig is (bij tip 4 leest u hier meer over). Denk ook na over het instellen van wachtwoorden. Zorg ervoor dat deze niet makkelijk te raden zijn. Of om uzelf nog beter te beschermen: kies een 'wachtwoordmanager'. Dat is een programma op uw computer waarin al uw wachtwoorden veilig zijn opgeslagen. LastPass of 1Password zijn twee veelgebruikte programma's. U kunt ze downloaden via www.startpagina.nl/anbo.

Tip 3: Ga nooit in op e-mail of telefoontjes van de bank

Hengelen naar bijvoorbeeld bankgegevens wordt phishing genoemd. U wordt via telefoontjes of via e-mail gevraagd om persoonlijke gegevens te delen. Steeds meer fraudegevallen gebeuren op deze manier. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen: krijgt u een e-mail of telefoontje van 'de bank' of een ander bedrijf dat u niet kent? Wis dan de e-mail of hang de telefoon op. De bank zal u nooit
vragen om via e-mail uw bankgegevens te delen. Twijfelt u, bel dan altijd zelf met de bank. Heeft u per ongeluk toch op een linkje geklikt? Bekijk op www.startpagina.nl/anbo de links naar websites met tips en adviezen over phishing.

Tip 4: Zorg voor een https-verbinding

Het klinkt heel technisch, maar dat valt reuze mee. Kijk goed in de adresbalk van uw internetprogramma. Als deze groen is gekleurd of een (groen) slot aangeeft, dan is de verbinding met de website 'veilig'. Dit is vooral belangrijk als u gaat internetbankieren. Bedrijven moeten aan veel voorwaarden voldoen om zo'n verbinding te mogen realiseren, dus u kunt ervan uitgaan dat dit betrouwbaar is. Controleer ook altijd even of de naam van uw bank klopt. De directe en veilige links naar alle banken vindt u op www.startpagina.nl/anbo.

Tip 5: Let op 'meekijkers' bij mobiel bankieren

Alle banken hebben inmiddels een gemakkelijke app om op uw smartphone of tablet te kunnen internetbankieren. Let erop dat dit niet per definitie veilig is. Soms kunt u al met het invoeren van een pincode geld overmaken. Let er dus op dat mensen niet mee kunnen kijken op uw scherm. Zorg ervoor dat het beveiligingsniveau van de app zo hoog mogelijk is (dit vindt u bij de instellingen van de app). En controleer of de nieuwste versie van de bankieren-app staat geïnstalleerd. Heeft u toch een phishingmail binnengekregen? Delete deze dan en klik niet op links en open de bijlagen niet. Het kan zijn dat deze links leiden naar onbetrouwbare en onveilige websites. Meld deze e-mail wel even op de website van de Fraudehelpdesk. De link vindt u op www.startpagina.nl/anbo.

Naar overzicht
Inkomen