23 januari 2014

Vier voorspellingen voor 2014

Een nieuw jaar is altijd een interessant moment te kijken wat deskundigen voor komend jaar voorspellen? Zal de economie herstellen? Valt het kabinet dit jaar? Nemen we het heft in eigen hand? Een econoom, een opiniepeiler/politiek analist, een historicus en een futuroloog werpen een blik op 2014!

Econoom Esther-Mirjam Sent: Tijd voor herbezinning

 “De maatschappij is veel te lang gericht geweest op zo veel mogelijk uitgeven. Langzaam lijkt het besef te komen dat economie geen doel is, maar een middel, een van de middelen, voor ons welbevinden. Je ziet dat bedrijven steeds meer diensten aanbieden in plaats producten. Denk bijvoorbeeld aan deelauto’s.” Dit komt volgens Sent omdat de jonge generatie een andere manier van denken heeft door ons welvaarsniveau. “Ouderen waren gewend om hard te werken, om te rond te komen en te zorgen dat hun kinderen het beter kregen. We hebben nu zo’n hoog niveau bereikt – met dank aan de ouderen – dat jongeren zich kunnen veroorloven om zich te richten op andere waarden.

Opiniepeiler Maurice de Hond: Zo veel partijen

 “Bij de gemeenteraadsverkiezingen verwacht ik dat vooral de lokale partijen veel stemmen zullen halen. Ik betwijfel of 50-Plus de crisis nog te boven komt. Er is zeker ruimte voor een ouderenpartij, maar wel één waarin rust heerst met een aansprekende lijsttrekker.” Als het gaat om de lange termijnvisie van de Nederlandse politiek voorziet De Hond meer problemen. “In 2015 wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Ik voorzie dat SP en PVV dan veel zetels krijgen. Dan is het na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, ongeacht de uitslag, eigenlijk niet mogelijk een stabiele regering te vormen zonder een van deze twee partijen. Ons politieke systeem draait zo almaar vaster. Ik pleit daarom al jaren voor een drastische hervorming.

Historicus Han van der Horst: Heft in eigen hand

 “Ik denk dat veel mijn leeftijdsgenoten wantrouwend zijn over de participatiemaatschappij. Ons grote schrikbeeld is dat er een ambtenaar van de gemeente langskomt die gaat vragen of je buren je ramen niet kunnen lappen en of je kinderen niet wat kunnen komen helpen.” Zijn boodschap is dan ook: we moeten ons organiseren, elkaar helpen, maar wel op een moderne manier. “Door netwerken te vormen van mensen die een beroep op elkaar kunnen doen, bijvoorbeeld voor een ritje naar de dokter, boodschappen of een maaltijd. Als we samenwerken zijn de mooiste jaren van Nederland nog lang niet voorbij.”

Futuroloog Justien Marseille: (door)werken voor je plezier 

 “Mijn voorspelling is dat de senior van morgen niet zal stoppen met werken. Niet om hij langer door moet werken, maar omdat hij langer door wil werken. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om dat te doen, waar en wanneer ze maar willen. Die brengt onder andere vraag en aanbod bij elkaar. Wereldwijd. Zo kan een gepensioneerde techneut vanuit huis lesgeven aan jongeren op het platteland van Kenia in het repareren van dieselmotoren. Live, via Skype bijvoorbeeld. Ook durf ik te beweren dat over 5 jaar meer dan 80 procent van de senioren een tablet heeft. Ik voorzie ik dat de senior van morgen het recht op de dood opeist. De generatie babyboomers verliet als eerste de kerk en gebruikte de pil. Ik geloof niet dat ze opgeven. Ze willen zelf de regie blijven voeren, tot het eind.”

Lees hier meer over de voorspellingen

Beeld: Jiri Büller
Illustraties: Aad Goudappel

Naar overzicht
Inkomen