17 maart 2022

Vervroegd stemmen populair onder ouderen

Het vervroegd stemmen voor verkiezingen is populair onder ouderen. In een peiling van ANBO zegt ongeveer een op de drie 65-plussers afgelopen maandag of dinsdag al te hebben gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze deden dat vooral omdat ze graag op een rustig moment wilden stemmen.

Een deel van de senioren die gisteren, op de eigenlijke verkiezingsdag, naar het stembureau gingen, had eigenlijk ook wel eerder willen stemmen. Zo’n 20% van de ouderen die gisteren hebben gestemd, heeft dat gedaan omdat er op maandag en dinsdag geen stembureau in de buurt open was. Op maandag en dinsdag waren er zo’n 1700 stemlokalen open, gisteren waren dat er ongeveer 8800.

Blijvertje

Wat de senioren betreft is het meerdaagse stemmen een blijvertje. In de peiling, die door bijna 8000 mensen is ingevuld, zegt twee derde dat deze mogelijkheid ook in de toekomst moet blijven bestaan. Het vervroegd stemmen is vorig jaar als tijdelijke regeling ingevoerd vanwege corona.

Vrijwel alle 65-plussers die de ANBO-enquête hebben ingevuld, voelden zich veilig in het stembureau. Minder dan 10% vond het in het stembureau drukker dan ze hadden verwacht. Dat geldt voor zowel de maandag- en dinsdagstemmers als de woensdagstemmers.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Vervroegd stemmen populair onder ouderen