01 maart 2016

‘Verstrekker verantwoordelijk voor scootmobielslot’

Mensen met hetzelfde model scootmobiel kunnen elkaars slot openen. Scootmobielen hebben namelijk geen unieke vergrendeling. Een nieuw slot kost al gauw 150 euro. “De gemeente of leverancier is verantwoordelijk”, vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder bij ANBO, in een uitzending van Radar/avrotros.

Diefstalpreventie

Fabrikanten stellen dat het slot nooit als diefstalpreventie is bedoeld. Bovendien is het volgens de makers goedkoper, omdat tweedehands scootmobielen opnieuw in gebruik worden genomen. Maar volgens ANBO moet de gemeente zorgen voor een deugdelijk en uniek slot, als het voertuig door hen wordt verstrekt. Den Haan: “De scootmobielen zijn ook verzekerd via de gemeente. Het is aan de gemeente of zij het slot vervangen of het risico willen nemen. Koop je particulier een nieuwe scootmobiel, dan is de verkoper/leverancier daarop aan te spreken. Koop je tweedehands, dan is het je eigen risico. Een andere oplossing is een slot met pincode.”

BlijfVeiligMobiel

Blijfveiligmobiel.nl, waar ook ANBO aan deelneemt, biedt veel informatie over scootmobielen. Zoals een keuzewijzer en waar op te letten als je met een scootmobiel gaat rijden.

Bekijk hier de uitzending van Radar/avrotros

Naar overzicht
Gezondheid