3 mei 2020

Verpleeghuizen zetten zich in om contact met familie mogelijk te maken

Steeds meer verpleeghuizen hebben mogelijkheden om contact tussen bewoners en familie mogelijk te maken. Mensen kunnen op dit moment niet fysiek op bezoek bij hun geliefde in het verpleeghuis, maar er zijn veel alternatieven om ervoor te zorgen dat mensen hun vader, moeder of partner die in het verpleeghuis woont, toch kunnen zien en spreken. ANBO is blij met deze ontwikkeling, want zo is er toch contact mogelijk!

Sommige verpleeghuizen hebben speciale bezoekerscontainers, andere hebben trailers of tenten geplaatst en gezellig ingericht. Hier kan een verpleeghuisbewoner op een veilige manier een familielid of naaste zien en spreken. Zo hebben sommige verpleeghuizen een tijdelijke aanbouw bij een kamer op de begane grond met een deur naar buiten, een glazen tuinhuis met meerdere bezoekerskamers, een speciale partytent, een omgebouwde directiekamer of een paardentrailer.

Warme sfeer

Het principe van de ruimtes is bij alle verpleeghuizen hetzelfde: er is een aparte ingang voor de bewoner en voor het familielid. Een tussenraam zorgt ervoor dat familie en bewoner ieder aan hun kant van het raam blijven, maar elkaar goed kunnen zien en spreken. De ruimtes zijn gezellig ingericht en aangekleed. Soms is de buitenkant mooi beschilderd met tekeningen. Kortom er wordt alles aan gedaan om een warme sfeer te creëren.

Bekijk hier de presentatie die ANBO heeft gemaakt van verschillende voorbeelden.

Inspiratie voor anderen

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Verpleeghuizen hebben op allerlei verschillende manieren aparte ruimtes gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het is fijn om te zien dat verpleeghuizen zo ondernemend en creatief meedenken met de familie.”

“We hopen dat deze voorbeelden andere verpleeghuizen inspireren om ook zoiets te organiseren. Het stopzetten van fysiek bezoek aan de bewoners van verpleeghuizen is helaas een noodzakelijke, maar zeer verdrietige maatregel. We horen veel emotionele verhalen van mensen die ons bellen en mailen. Het is dan ook heel mooi dat er op veel plekken initiatieven zijn die toch een vorm van persoonlijk contact mogelijk maken. Op een prettige maar vooral veilige manier.”

Andere vormen van contact

Deze vormen van contact zullen niet voor alle verpleeghuisbewoners geschikt zijn. En de capaciteit is natuurlijk ook beperkt. Daarom wordt er binnen verpleeghuizen ook ingezet op beeldbellen, het sturen van speciale video-wenskaartjes en het gebruik van Familienet: een online platform waarmee berichtjes en foto’s met familie kan worden gedeeld.

Verruimen bezoekersregeling

Liane den Haan: “Deze alternatieve oplossingen vervangen natuurlijk nooit het echte fysieke contact. Maar het is beter dan elkaar helemaal niet kunnen zien. Hopelijk kunnen we binnenkort heel langzaam de bezoekersregeling wat verruimen door voorzichtig te proberen wat er mogelijk is binnen de richtlijnen van de RIVM. Uiteraard alleen als dat niet ten koste gaat van de gezondheid van de kwetsbare bewoners in de verpleeghuizen.”

Verpleeghuizen maken bezoek aan familie mogelijk