15 juni 2020

Verpleeghuizen open voor bezoek 'op 1,5 meter'

Vanaf vandaag kunnen mensen weer op bezoek bij hun geliefde in het verpleeghuis. ANBO is blij dat familie en bewoners elkaar weer kunnen zien en spreken, maar waarschuwt ook. Als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden, ligt besmetting van de meest kwetsbare ouderen van Nederland op de loer. En dan moeten verpleeghuizen opnieuw dicht.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Vandaag is een bijzondere dag, want na heel veel weken kunnen familieleden weer op bezoek bij hun geliefde in het verpleeghuis. Het is nog steeds niet zoals het vroeger was, want bezoekers moeten een afspraak maken om langs te komen, zodat er controlevragen gesteld kunnen worden over hun gezondheid. Daarnaast zijn er in elk verpleeghuis looproutes om zo min mogelijk mensen tegen te komen, moeten bezoekers een mondkapje op én op 1,5 meter afstand blijven van hun naaste. Een kus of knuffel zit er dus nog niet in. Maar we kunnen in ieder geval weer op bezoek en daar ben ik heel blij mee.”

Alternatieve bezoekersruimtes

De afgelopen weken was het vaak in het nieuws: verpleeghuizen zaten ‘op slot’ voor bezoek. Gelukkig was dat niet helemaal het geval. Naast beeldbellen en telefonisch contact hadden veel verpleeghuizen gelukkig alternatieve bezoekmogelijkheden: in een aparte ruimte met een tussenraam konden familie en verpleeghuisbewoners elkaar zien en spreken. Liane den Haan: “Dat was een goed alternatief, want zo was bezoek ook de afgelopen weken mogelijk.”

Nieuwe besmettingen op de loer

Liane den Haan: “Ik hoop dat mensen vanaf vandaag weer genieten van de tijd die ze samen met bewoners in het verpleeghuis kunnen doorbrengen. Maar ik wil iedereen ook op het hart drukken om zich alsjeblieft aan de afspraken voor dit bezoek te houden. Natuurlijk is het niet fijn om op 1,5 meter afstand te blijven van je geliefde en om een mondkapje op te hebben. Maar dat kan er wel voor zorgen dat de meest kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen, niet besmet worden met het coronavirus. Denkt u alstublieft niet alleen aan uzelf en uw naasten, maar ook aan de andere bewoners. Niemand wil dat er een nieuwe besmettingshaard ontstaat en het verpleeghuis opnieuw dicht moet voor bezoek.”

Naar overzicht
 anbo-mevrouw-rolstoel-zorginstelling
Wonen