3 september 2020

Verlopen rijbewijs negen maanden langer geldig

De Europese Commissie heeft ingestemd met een verzoek uit Nederland om de geldigheid van rijbewijzen met negen maanden te verlengen. De verlenging geldt voor alle rijbewijzen die tussen 1 februari en 1 december 2020 (zijn) verlopen. ANBO is blij met het besluit van de Europese Commissie, omdat hiermee praktische problemen worden opgelost die in de coronacrisis zijn ontstaan.

Belangrijkste probleem was namelijk dat het door overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus niet voor iedereen mogelijk was om op tijd het rijbewijs te laten verlengen.

Voor wie geldt de regeling?

Deze Europese regeling geldt voor alle Nederlandse rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen van mensen van 75 jaar en ouder en voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn.

Bovendien kunnen mensen van 75 jaar en ouder ook door de verlenging binnen de gehele EU rijden. Met de eerder ingevoerde administratieve verlenging was dat niet mogelijk.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

Structurele oplossing nodig

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Mooi dat daar door het besluit van de Europese Commissie nu een tijdelijke oplossing voor is. Maar wat mij betreft blijft wel staan, dat er gewerkt moet worden aan een structurele oplossing. Zo moet er echt  vaart worden gemaakt met de invoering van de stelselherziening medische rijgeschiktheid, waar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee bezig is.”

In het voorstel voor deze stelselherziening zit onder andere het schrappen van de leeftijdsgebonden keuring. Iets wat ANBO een goede zaak zou vinden. 


Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN